Sony NEX-5T

Sony är kända för att gå sina egna vägar, och NEX-5T skiljer sig också markant från många konkurrenter.

#Kameror #Sony
7.7

Sony är kända för att gå sina egna vägar, och NEX-5T skiljer sig också markant från många konkurrenter. Först och främst känns kameran märkbart mindre och lättare när man är ute och plåtar. En del av förklaringen är den bara 4 cm långa paketoptiken. Den väger bara 117 gram och täcker ändå området mellan 24 mm vidvinkel och 75 mm tele med mycket hög kvalitet. Den har till och med en inbyggd motorzoom som glider fint när man filmar.
Trots de kompakta måtten har kameran en skärm som kan vinklas 180 grader uppåt och 45 grader neråt. Skärmen är i standardläget ganska mörk men kan göras ljusare i menyn. Det största priset man får betala för de små måtten är att kameran inte har någon inbyggd blixt. Det ingår en liten blixt att sätta i en kontakt ovanpå kameran, men det är opraktiskt för dem som ofta använder blixt. NEX-5T klarar inte en större blixt. Kameran tar medelmåttiga poäng i användarvänlighet på grund av den mörka skärmen, ett dåligt menysystem och en mycket föga instruktiv bruksanvisning på futtiga 32 sidor. Skärmen är tryckkänslig, men denna funktion används uteslutande för att fokusera och utlösa kameran samt för bildvisning. NEX-5T har wi-fi med NFC. Det innebär att man bara behöver placera två kompatibla enheter nära varandra för att koppla ihop dem.

Kräver en insats

Familjefotografen blir lätt besviken över bilderna, som med standardinställningen blir rätt mörka och färglösa. Genom att jobba med färginställningarna i skugga och gråväder samt med exponeringskompensationen i solsken uppnår man dock en markant bättre bild, som till och med tål en extra skärpning i bildbehandlingen. Kameran har inställningar för att hantera till och med väldigt stora kontraster i motivet, men även här måste man kämpa med menysystemet för att få ett optimalt resultat. Det blir dock bra om man ökar skärmens ljusstyrka. När allt detta väl har justerats levererar Sony dock en väldigt fin bildkvalitet. Speciellt med en kamera som denna, som kräver en så minutiös inställning, är det en extra god idé att fotografera i råformat för att få mer spelrum i redigeringen. NEX-5T finns i svart, silver och vitt, och priset inkluderar objektiv eftersom kamerahuset inte säljs separat.

Omdöme

NEX-5T är härligt kompakt och kan ta fina bilder men är svåranvänd. Vill du inte ha tryckkänslig skärm och wi-fi kan du nöja dig med NEX-3N.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25.600