Sony Cyber-shot RX10

Kameror med superzoom känns ofta litet fattiga. Nu är Sony ute med en ny kamera i mekanisk toppkvalitet med en läcker optik från Zeiss. Så är den också dubbelt så dyr som konkurrenterna.

#Kameror #Sony
8.1

Med modeller som RX1, RX100 och nu RX10 siktar Sony målinriktat på toppskiktet bland kompaktkameror. RX10 har samma fina cmos-sensor på 13,2 x 8,8 mm som sitter i RX100 Mark II och samma processor som i Alpha7R. Därtill har den utrustats med en Zeiss-optik som motsvarar 24–200 mm och har bländare F2.8.

Kameran har en exakt lcd-skärm som kan vinklas från lodrätt uppåt till 45 grader neråt, och den kompletteras av en utmärkt elektronisk sökare som aktiveras när man sätter kameran till ögat. Design, finish och material ligger en klass över till och med mycket dyrare spegelreflexkameror, och kameran ligger fantastiskt fint mellan händerna och är ett nöje att jobba med.

Meny och funktionsknappar funkar bra, och den enda nackdelen är motorzoomen. Den saknar precision, och det tar 2,3 sekunder från att man sätter på kameran tills den är klar.

Imponerande objektiv

Objektivet är utrustat med en rejäl fokusring och en bländarring som man använder vid manuell inställning och tidsautomatik. Det finns en smart fokushjälp i form av en förstorad detalj mitt i sökaren. Den inbyggda blixten lyser ut bilden jämnt vid 24 mm, så länge man kommer ihåg att plocka av motljusskyddet. Batteriet är samma som i Sony NEX och Alpha7. Enligt CIPA-standarden ska det klara 420 bilder på en uppladdning, men i praktiken uppnådde vi dock bara omkring hälften av detta.

Det finns två funktionsknappar och inbyggt wi-fi med möjlighet till NFC-aktivering. Det innebär att man kan ansluta kompatibla produkter, t.ex. telefoner, genom närkontakt.

Detaljåtergivningen är förnämlig för en kompaktkamera, och bilderna tål en hel del extra skärpa. Det syns en del vinjettering, medan miss­teckningen korrigeras fint. Färgerna blir bra även i blandljus, och mättnaden är så hög att bilderna ser bra ut direkt från kameran. Brusmängden är genomsnittlig.

Omdöme

RX10 kostar lika mycket som en spegelreflex med ett paketobjektiv på 18–135 mm. Den tar inte bättre bilder än sin lilla kollega RX100 Mark II, och det är problem med vinjettering och svag skärpa. I gengäld bjuder kameran på ett utmärkt brännviddsomfång, den har bra inställningsmöjligheter,
och den är ett nöje
att arbeta med.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
8,3x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
25.600