Sony Cyber-shot DSC-RX100 II

När man jämför med övriga kompaktkameror på marknaden, som har större sensorer, klarar sig Sony bra vad gäller både priset och kvaliteten.

#Kameror #Sony
8.2

Cyber-shot RX100 II har den minsta bildsensorn i klassen. Här får man i gengäld en ljusstark optik på F1.8 vid en vidvinkel som motsvarar 28 mm samt en ytterst kompakt modell. Den platta och glatta designen gör kameran lätt att stoppa i fickan, men ergonomin kunde vara bättre. Innerst på Zeiss-objektivet sitter en praktisk ring som gör det lätt att ställa in alla de grundläggande bildfunktionerna i kombination med Fn-knappen på kamerans baksida. Allt sammantaget är RX100 II snabb att jobba med när man har vant sig vid systemet. Skärmen är flexibel, vilket är fint. Den är dock relativt mörk och svår att jobba med i dagsljus. Ljusstyrkan kan ökas, men det sliter på batteriet, som redan innan har specats åt det optimistiska hållet. Det går att köpa en elektronisk sökare som tillbehör, men den kostar hela 3 449 kronor. Sökaren monteras i blixtskon, som är kompatibel med Sonys nya blixtsystem. Kameran klarade sig fint på alla testbilder. Objektivet håller hög kvalitet, trots den förnämliga ljusstyrkan, och brus vid höga iso-värden hanteras mycket fint. Det högsta iso-värdet kan bara aktiveras i ett motivprogram. Här tar kameran tre bilder och lägger samman dem till ett enda, så att bruset minskar. Färgåtergivningen är försiktig och bilderna kan verka kalla, men det kan trimmas i menyn.

Omdöme

När man jämför med övriga kompaktkameror på marknaden, som har större sensorer, klarar sig Sony bra vad gäller både priset och kvaliteten.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,4
Brännviddsförl./optisk zoom
3,6x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600