Sony Cyber-shot DSC-HX60V

HX60V är idealisk för resan, då den bjuder på massor av zoom i ett kompakt hus. Kameran är samtidigt tillräckligt avancerad för entusiasten, men är bildstabiliseringen bra nog?

#Kameror #Sony
8.9

Med denna kompakta zoomkamera i handbagaget kan du komma riktigt nära även avlägsna motiv under semestern. Den har all nödvändig exponeringsautomatik, däribland ett bra motivprogram för panoramafoto, och den är utförd i en presentabel design och en jättefin svart finish. När bilderna är tagna är det en fördel att man kan överföra dem till sin telefon och skicka hem dem via wi-fi. Dessutom kan man i kartfunktionen i nyare versioner av exempelvis Elements och Lightroom med bara några få meters noggrannhet se var bilderna är tagna, tack vare kamerans inbyggda och mycket snabba gps.
Ett jätteplus för fotoentusiaster är inställningsratten på ovansidan, som funkar som på spegelreflexer, samt en ytterst välplacerad exponeringskompensation under höger tumme, som inte är vare sig för stram eller slapp. Det finns också en popup-blixt och en blixtsko.

Utmärkt ergonomi

För en så här liten kamera är ergonomin överraskande bra, tack vare ett åtta millimeter djupt handgrepp under höger hand och kamerans ruggade yta. Den kompletteras av en effektiv, optisk bildstabilisering. Video stabiliseras dessutom elektroniskt. Det finns dock tre saker vi saknar: För det första saknas en elektronisk sökare, något som är bra att ha när man fotar i solsken och använder de längsta telelägena. För det andra saknar vi ett undervattenshus som tillbehör. Ett sådant är annars guld värt på stranden, under vatten och när man är till havs. Slutligen ställer vi oss frågande till varför HDMI-utgången är helt oskyddad.
G-optiken, som är Sonys kvalitetsmärke strax under Zeiss T*, håller en bra skärpa genom hela zoomomfånget. Missteckning och vinjettering syns inte till. Bruset är under god kontroll intill iso 400, och bilderna blir användbara vid iso 3 200, men därefter måste man stödja kameran och manuellt välja ett lägre iso-värde. HX60V har tyvärr inget råformat.

Omdöme

Sony HX60V är en av de allra bästa rese­kamerorna just nu. Till ett ytterst konkurrenskraftigt pris får du hög bildkvalitet, bra inställningsmöjligheter och en smart inbyggd gps-funktion. Vi är överförtjusta i inställningsratten på kamerans ovansida och den lyckade ergonomin. Dock saknar vi en elektronisk sökare och möjligheten att fota i råformat.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,2
Brännviddsförl./optisk zoom
30x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10
Max. ISO
12.800