Sony Cyber-shot DSC-HX300

HX300 ligger riktigt bra mellan händerna, och den har gott om knappar, vilket drar upp betyget för användarvänlighet. Den har dock testets sämst strukturerade menysystem, vilket drar ner.

#Kameror #Sony
8.5

Här har vi fått tag i testets största och näst tyngsta kamera. HX300 ligger riktigt bra mellan händerna, och den har gott om knappar, vilket drar upp betyget för användarvänlighet. Den har dock testets sämst strukturerade menysystem, vilket drar ner. Kameran startar på 2,1 sekund. Skärmen är bra och kan vinklas från lodrätt uppåt till 45 grader neråt. Sökaren är av det bättre slaget, med bra upplösning och snabb uppdatering. Skärm och sökare är dock litet matta i färgerna. Zeiss-objektivet tar 2,6 sekunder på sig att köra mellan ytterlägena. I mellanlägena kan det vara svårt att få exakt det önskade utsnittet, men objektivet har en bra skärpa genom hela zoomomfånget. Det märks ingen vinjettering eller missteckning. Uppbackad av sensorns höga upplösning får man i bra ljus enastående bra bilder. Det borde dock ingå ett motljusskydd. Bildbruset är under kontroll till iso 400. Mycket högre bör man inte gå, för då blir bruset tydligt. Vår mätning vid iso 12 800 är förnämlig, men faktiskt kan man inte välja det värdet. Det finns bara i ett motivprogram. De två högsta värdena har skapats genom att man tar tre respektive fem bilder och sätter ihop dem till en enda bild med massor av brusreducering. De högsta värdena kan alltså inte användas med rörliga motiv.

Omdöme

Sony har snålat in på exempelvis iso-funktionen för att kunna göra en bra kamera med otrolig zoomstyrka och bra pris och bildkvalitet. De har lyckats.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,2
Brännviddsförl./optisk zoom
50x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
12800