anm_sonyA6500_01

Sony Alpha6500

Alpha6500 tar över titeln som Sonys mest avancerade APS-C-systemkamera. Den har tryckkänslig skärm och en imponerande bra bildstabilisering.

#Kameror #Sony
8.7

Sony Alpha6500 är en lätt och kompakt kamera som ligger fint i händerna. Både utlösare och autofokus reagerar betryggande exakt. Vi ställde främst in kameran via Fn-funktionsknappen i kombination med den speciella inställningsratten till höger om programratten. Lyckligtvis finns det direktknappar för ISO, exponeringskompensation och visning. Menyn är i dag betydligt bättre än i de ursprungliga NEX-modellerna, men den är fortfarande indelad i 35 svåröverskådliga undermenyer. Kameran är tätad, och i fråga om konstruktion med finish och material är den i klass med de dubbelt så dyra fullformatskamerorna i Alpha7-serien. En viktig nyhet är att kameran nu har inbyggd bildstabilisering på sensorn. Den samverkar med den optiska bildstabiliseringen i flertalet av Sonys objektiv med E-fattning, och den är riktigt stabil. Vi tog serier med tre bilder på fri hand vid 35 mm, vilket motsvarar 53 mm. Här blev alla bilderna skarpa på 1/8 sekund. Två av tre blev skarpa på 1/4 sekund, en av tre på 1/2 och en hel sekund. Det är ett imponerande resultat som dock förutsätter att motivet inte rör sig. Autofokusen har hela 425 punkter som fördelar sig över hela bild­ytan förutom i kanterna, och fokuspunkterna kan väljas, grupperas och placeras efter behov. När man använder sökaren kan man placera fokuspunkten genom att stryka tummen mot skärmen. Det är smart. Autofokusen är väldigt bra på att automatiskt följa ett motiv, även om det rör sig runt i sökarbilden. Exponeringen är säker, och särskilt i bra ljus är bildkvaliteten utmärkt. I svagare ljus ska man helst inte gå över ISO 6 400, och man bör helt undvika maxvärdet ISO 51 200.

Jpeg-bildkvaliteten kan användaranpassas. Kameran har alla tänkbara wifi-funktioner, och den kan även spela in 4K-video. Generellt sett är Alpha6500 en riktigt bra kamera, men den är inte nödvändigtvis ett perfekt val. Bortsett från den bättre bildstabiliseringen hos Alpha6500, tycker vi att Alpha6300 fungerar precis lika bra i praktiken. Den är 5 600 kronor billigare, och de pengarna kan man lägga på Sonys utmärkta objektiv. Men om man har en väl tilltagen fotobudget och bara vill ha det bästa ska man investera i Sonys nya flaggskepp. Alpha6500 är framför allt en finsmakarversion av Alpha6300, och det gillar vi. Det innebär emellertid också att Alpha6500 är en hel prisklass dyrare. Medan Alpha6300 tävlar mot Olympus OM-D E-M5 Mark II och Nikon D7200, ska Alpha6500 med andra ord mäta sig med Olympus OM-D E-M1 Mark II, som kan allt och lite till, samt Nikon D500, som visserligen är märkbart större och tyngre, men som även har en ännu bättre autofokus och finare bildkvalitet vid höga ISO-värden.
När man jobbar med kontinuerlig autofokus och serietagning måste man ta många bilder; särskilt med Sonys vita 70–200 mm-objektiv kom överraskande många actionbilder en aning ur fokus. Som tur är tar kameran dock hela 11 bilder i sekunden.
Tack vare att den elektroniska sökaren ligger längst ute till vänster slipper man problem med att näsan registreras på den tryckkänsliga skärmen, vilket kan ske på vissa kameror – om man använder högerögat, vill säga.
Alpha6500 är som klippt och skuren för reportage, semesterbilder, familj och andra motiv där det är en fördel med en snabb och diskret kamera. Den snyggt mattsvarta finishen i kombination med sökaren ända ute till vänster på kamerahuset gör att man nästan får samma känsla med den här kameran som när man fotograferar med Leica M-kamerorna. En viktig skillnad är dock att Sony har autofokus och ett utbud av praktiska zoomobjektiv.
Därmed kommer vi in på frågan om vilket objektiv man ska välja till kameran. Sony säljer den i paket med ZEISS 16-70mm F4.0 som motsvarar 24–105 mm. Det är ett bra val och ett härligt objektiv för ett totalt pris på 25 790 kronor. Sonys 16–50 mm-objektiv med motorzoom är dock ett intressant alternativ. Då kan man visserligen inte zooma lika långt, men objektivet är fyra cm kortare. Därmed håller man nere storleken på Alpha6500, så att den fortfarande känns diskret. Objektivet på 16–50 mm kostar 2 290 kronor på egen hand, men det kan löna sig mer att köpa det i paket med systemkameran Alpha5000 för 3 340 kronor. Då får du ett extra batteri och ett reservhus för bara 1 050 kronor, samtidigt som priset är betydligt lägre än paketet med ZEISS-objektivet. De stora fördelarna med ZEISS-gluggen är framför allt det stora zoomområdet och den härliga mekaniska finishen. Det är även något bättre rent optiskt, men man får titta noga för att se skillnad. En lustig detalj är att kameran inte bara tar SD-kort, utan även Sonys klassiska MemoryStick PRO Dual-minneskort.

Omdöme

Utmärkt kvalitet över hela linjen, från finish via autofokus till bildkvalitet. Det gäller även den avancerade bildstabiliseringen.
Sökaren, skärmen och specifikationerna imponerar inte jämfört med den billigare Sony Alpha6300, och priset är i den högre delen av skalan.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
11
Max. ISO
51200