Sony Alpha58

Upplösningen har ökats och det har tillkommit en splitter ny elektronisk OLED-sökare. Men vi är inte helt övertygade om att Alpha58 faktiskt är en uppgradering jämfört med föregångaren Alpha57.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.3

Sony har släppt den tradionella spegeln och använder konsekvent en fast, halvgenomskinlig spegel i sina SLT-kameror som både liknar och beter sig som traditionella spegelreflexkameror. Tekniken med en genomskinlig spegel har många fördelar. Till att börja med kan autofokusen jobba blixtsnabbt, i och med att spegeln inte avbryter fokuseringen. För det andra kan kamerorna lättare ta många bilder per sekund, eftersom spegeln ju inte rör sig mellan exponeringarna. Flera av dessa uppenbara fördelar får man även med Alpha58, som dock samtidigt gör oss besvikna på ett par punkter. Alpha58 ersätter både Alpha37, som kostar runt 3 500 kronor, och den något dyrare Alpha57, där priset är omkring 6 000 kronor.

Får stryk av lillebror

Om man tittar närmare på specifikationerna visar det sig snabbt att Alpha57 på många sätt fortfarande är överlägsen sin avlösare. Vi börjar dock med de nya greppen, som faktiskt är en förbättring från Alpha57 till Alpha58. För det första har upplösningen ökat från 16,0 till 19,8 megapixel, vilket syns då bilddetaljerna från Alpha58 är snygga och knivskarpa upp till iso 1 600. Med den höjda upplösningen hade man kunnat vara rädd för väldigt mycket bildbrus vid höga iso-värden, men bruset blir inte problematiskt förrän vid iso 3 200. Kameran har även fått en ny och förbättrad elektronisk oled-sökare med en upplösning på 1 440 000 punkter.
Skärmen är ett av kamerans starkaste kort, i och med att den är skarp och välbelyst, samtidigt som sökaren täcker motivet 100 procent. Sökaren har även en ögonsensor, så att den automatiskt aktiveras när man sätter ögat till kameran, medan skärmen släcks. Dessutom kan man se effekten av sina justeringar i sökaren innan man tar bilden, vilket är en stor hjälp jämfört med en optisk sökare.
Det har dock även skett försämringar i förhållande till Alpha57. För det första har lcd-skärmen krympt från 3,0 till 2,7 tum, och den är dessutom inte lika vridbar som föregångarens. Med Alpha58 kan man bara vinkla upp skärmen men inte vrida runt den så att den är gömd in mot kameran. En fördel med den mindre skärmen är dock att batteriet klarar att ta hela 690 bilder per laddning. Man kan bara ta 5 bilder i sekunden i full upplösning mot hela 12 med Alpha57. Slutligen är Alpha58 i stort sett tillverkad i plast inifrån och ut, vilket håller nere vikten på bara 492 gram inklusive batteri, men samtidigt betyder det att man inte riktigt vågar utsätta kameran för tuffa förhållanden eftersom man är rädd att den ska gå sönder.
Ergonomiskt ligger kameran perfekt i handen tack vare det djupa fingergreppet. Även genvägsknapparna sitter precis där man vill ha dem, och menysystemet är genomtänkt och intuitivt att hitta i.

Håller fokus

En ny och förbättrad auto-lock-funktion gör att kameran via sin fasdekterande autofokus blixtsnabbt ställer in skärpan och håller fast fokus på objekt i rörelse. Som på Alpha 57 finns det 15 fokuspunkter, vilket är tillräckligt för att man ska kunna ställa in skärpan i det mesta av bildytan. Videoinspelning görs i Full HD med 25 bilder i sekunden, och här är kvaliteten absolut godkänd. Ny är också kamerans blixtsko, som nu är i metall och liknar konkurrenternas, så att man kan använda fler tillbehör än med tidigare modeller.
Man kan fundera över varför Sony inte har hoppat av pixelrejset och hållt kvar vid de 16,1 megapixel som fanns hos Alpha57. Inte desto mindre imponeras man av detaljgraden, och om man håller sig under iso 1 600 kan man skriva ut bilder i A3+ och ändå få imponerande snygga bilddetaljer. Som så ofta med Sonys SLT- och spegelreflexkameror finns det tendenser till underexponering av kontrastlösa motiv. Det kan man dock enkelt åtgärda med hjälp av exponeringskompensationen.
Alpha58 är en bra systemkamera som vänder sig till fotografer som för första gången ska prova sina krafter med en systemkamera och upptäcka glädjen med utbytbara objektiv.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Alpha58 har fått en utmärkt elektronisk oled-sökare och en effektiv och snabb autofokus. Actionbilder tar den med fem bilder i sekunden, och ergonomiskt är kameran en fröjd att få i händerna. Bildkvaliteten är godkänd med snygga detaljer vid låga iso-värden. Jämfört med föregångaren fallerar kameran dock på ett flertal viktiga punkter.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
19,8
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
2,7
Bilder/sekund
5
Max. ISO
16000