Sony Alpha NEX-5T

NEX-5T har en bra autofokus, men en bildkvalitet mitt i fältet kan inte uppväga problem med användarvänligheten och en osäker exponering.

#Kameror #Sony
7.8

Autofokusen är av hybridtyp och är ganska snabb och precis, så med de många bilderna per sekund kan man absolut fotografera rörliga motiv. Skärmen kan vinklas 180 grader uppåt och 45 grader neråt, men tyvärr är den tryckkänslig bara när det gäller att välja fokus och utlösa kameran. Inställning av exempelvis vitbalans eller val av fokuspunkter måste man klara via menysystemet. Vi saknar därför fler snabbknappar, så att saker och ting kan ställas in litet snabbare.
NEX-5T tillhör de minsta kamerorna i denna klass, vilket gör den till en perfekt resekamera. Kamerans kompatka storlek beror inte minst på paketobjektivet på 16–50 mm, som bara är 4 cm långt men ändå täcker omfånget 24–75 mm. Det är en stor fördel att objektivet har en inbyggd zoommotor, så att man kan zooma snabbt och helt ljudlöst. Priset är inklusive paketobjektivet. Kamerans kompakta storlek innebär tyvärr också att det inte har fått plats med någon inbyggd blixt. Det medföljer en liten, extern blixt som monteras i en kontakt längst upp på kameran. NEX-5T har dock ingen normal blixtsko för kraftigare, externa blixtar, och det ger irriterande fotografiska begränsningar.

Ergonomiskt imponerar den lilla kameran inte; det är svårt att få ett ordentligt grepp om den. Menysystemet är inte särskilt användarvänligt, utan onödigt invecklat, och skärmen är för mörk och opålitlig. Samtidigt underexponerar kameran upp till ett halvt bländarsteg i mot- och sidoljus, så det är en utmaning att pricka in den rätta exponeringen.

Svår för nybörjaren

Färgåtergivningen är naturlig men saknar en del mättnad. Detaljåtergivningen är i gengäld riktigt fin upp till iso 1 600, och man kan med fördel öka skärpan. Generellt får man helt klart ut mest av denna kamera om man fotar i råformat och finputsar bilddetaljerna i råkonverteringen. Det gör kameran bättre lämpad för den rutinerade fotografen än för nybörjaren. Den senare får inte heller mycket hjälp av bruksanvisningen, som med sina bara drygt trettio sidor är en av de mest kortfattade vi har sett på länge.

NEX-5T har inbyggt wi-fi och stöd för NFC, så att man enkelt kan para ihop kameran med andra mobila enheter. Videoinspelningarna tillhör absolut kamerans starka sidor, då både bild och ljud håller hög kvalitet.

Omdöme

NEX-5T har en bra autofokus, men en bildkvalitet mitt i fältet kan inte uppväga problem med användarvänligheten och en osäker exponering.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
25.600