Sony Alpha 7

Bilder kan luras, och det gör de när det gäller Sonys Alpha7-serie. Vad som här ovan ser ut som en kantig fullformatskamera är i själva verket en kameraserie som är väsentligt mindre och lättare än andra fullformatsmodeller.

#Kameror #Sony
8.4

Det innebär att du här kan gå ut med en kamera på axeln som känns mindre och lättare än en spegelreflex med APS-C-sensor och få bilder i fullformatskvalitet. Förklaringen är att Alpha7 inte är någon spegelreflex. Den är världens första spegellösa systemkamera med fullformatssensor, som Sony 2013 lanserade tillsammans med storebror Alpha7R och fem objektiv. Har du redan Sony A-objektiv erbjuder Sony en adapter med möjlighet till autofokus. Vi har testat den, och den funkar oklanderligt. Kameran är i övrigt fullt kompatibel med objektiv till NEX, som beskärs till APS-C-storlek i kameran. Alpha7 har också samma batteri som NEX. Det bidrar till den låga vikten men ger sämre hållbarhet än hos spegelreflexer med fullformat. Kamerans finish är en läckert lackerad metall med ingraverade bokstäver. Paketobjektivet FE 28-70mm är plastigt, men både skärmen och den elektroniska sökaren håller i gengäld hög kvalitet. Skärmen kan vinklas steglöst i flera olika vinklar. Bara Sony erbjuder vridbara skärmar för fullformat. Den största svagheten hos Alpha7 är en osäker autofokus, där det kan knipa med att få även enkla bilder skarpa. Här är 7R bättre.

Lägsta bildbruset

Alpha7-serien har de lägsta värdena för bildbrus som vi någonsin har uppmätt. Runt iso 1 600 börjar bruset att öka hos konkurrenterna, men Sony fortsätter finkornigt och snyggt upp till iso 25 600. Brusreduceringen arbetar dock litet väl hårt, vilket går ut över detaljer och skärpa, men färgade ytor blir fina. På fasta motiv kan man välja brusreducering över flera bildrutor, där kameran tar fyra bilder och sätter ihop dem till en enda med minimalt brus. Vitbalansen är utmärkt i solsken, men i mulet och skugga blir bilderna litet kalla. Exponeringen är säker, men om man väljer P får man för långa slutartider, inte minst med tanke på hur liten kvalitetsförlusten vid högt iso är. Det finns knappar för vitbalans och iso, och de andra funktionerna kommer man lättast åt via funktionsknappen, och det finns två programmerbara snabbknappar.

Omdöme

Alpha7 är den mest ekonomiska vägen till fullformat. Det beskedliga funktionsbetyget beror främst på en oprecis autofokus och lång reaktionstid.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600