Sony Alpha 6000

Vi fick först anpassa Alpha6000, men så blev vi också förtjusta i den. Den är kompakt, bildkvaliteten är riktigt bra, och optiken är ett plus.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.7

Sony har rört sig bort från NEX-beteckningen på sina systemkameror, och Alpha6000 är en uppdaterad version av NEX-6 från 2012. Kameran är klassens minsta, och det känns också. Inte minst tack vare ett 1,7 cm djupt handgrepp får man ändå ett bra grepp om kameran, och skärmen går att dra ut och vinkla från 45 grader neråt till lodrätt uppåt. Något överraskande har sökarens pixelantal minskat från 2,4 miljoner i NEX-6 till 1,4 miljoner i avlösaren, men sökarbilden är ändå ljus och stor. Kamerans hybridautofokussystem mäter både kontrastavkännande och fasavkännande i upp till 179 punkter som täcker närmast hela bildytan. Nog så viktigt reagerar autofokusen snabbt och exakt, även på rörliga motiv, och vårt enda önskemål är att det vore lättare att välja fokuspunkt manuellt.

Menysystemet har förbättrats betydligt jämfört med de första NEX-modellerna, och det finns fyra programmerbara knappar, varav två kan tilldelas 43 olika funktioner. Alpha6000 är mer en kamera för entusiasten än för nybörjaren. Funktionerna kan nämligen skräddarsys in i minsta detalj, så att knapparna representerar de funktioner du använder mest. Batteriets hållbarhet har fina specifikationer, men då är skärmen mycket mörk. Ökar du ljusstyrkan minskar batteritiden så mycket att du bör ha två batterier med dig om du är ute på en längre utflykt med kameran.

Bra zoom

Sonys paketoptik med motorzoom är kompakt och knivskarp. I avstängt läge mäter den bara 3,1 cm och matchar den diskreta kameran väl. Zoomomfånget motsvarar 24–75 mm, och det är i många sammanhang verkligen användbart att det finns mer vidvinkel än normala 27 mm hos konkurrenterna. Upplösningen på 24,0 megapixel säkrar en hög detaljåtergivning, och bruset är under god kontroll. Färgåtergivningen är neutral och korrekt, på gränsen till tråkig med standardinställningen. Ökar du färgmättnaden med Vivid blir de flesta motiv mycket snyggare, och till skillnad från hos många konkurrenter sker det utan att bilden får färgstick. Den inbyggda blixten sitter något förskjuten i förhållande till den optiska axeln, vilket ger slagskuggor, och blixtexponeringen är inte helt säker. I gengäld finns det ett bra panoramaprogram, och så tar kameran 11 bilder per sekund, vilket räcker för sportfoto.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Vi fick först anpassa Alpha6000, men så blev vi också förtjusta i den. Den är kompakt, bildkvaliteten är riktigt bra, och optiken är ett plus.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24,3
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
11
Max. ISO
25.600