SAMSUNG NX500

Samsung är klara med en ny lillebror till flaggskeppet NX1, som har ärvt den stora sensorn. Med 9,0 bilder i sekunden utmanar den verkligen de stora kameramärkena.

#Kameror #Samsung
8.7

Samsung NX500 avlöser NX300. Kamerans karakteristiska platta ovansida lever i bästa välmåga, och knappar och rattar sitter i stort sett där de har suttit sedan NX200. Det finns fortfarande ingen elektronisk sökare, och det finns inte heller möjlighet att köpa någon som tillbehör. Litet överraskande har den stora skärmen på 3,3 tum i NX300 minskats till 3,0 tum. Den är till och med benägen att ge reflexioner i solsken, men den är tryckkänslig, visar ljushet och färger exakt som de blir på bilden samt kan vridas framåt så att man kan ta selfier. Inuti kameran har det dock verkligen hänt grejer. Först och främst har det blivit plats för sensorn på 28,0 megapixel från den stora och tunga toppmodellen NX1, vilket har gett en upplösning som överträffar både Canon, Nikon och Sony – och förresten alla andra kameror för under 20 000 kronor. Bildprocessorn har också förbättrats, och därmed har det blivit möjligt att filma i 4K, och serietagningar klaras med imponerande 9 bilder per sekund i den lilla kameran.
Syns den extra upplösningen också i praktiken? Ja, det gör den faktiskt. Även om man får titta väldigt nära får Samsung med synbart fler detaljer än motsvarande kameror med en upplösning på 24,0 megapixel. Därtill kommer att Samsungs kontraststyrning och färgåtergivning är något av det bästa du kan få i denna prisklass. Jpeg-bilder blir väldigt snygga, och kameran kan också fota i råformat, vilket kommer att glädja de flesta entusiaster.
NX500 har wi-fi och Bluetooth. Det sistnämnda funkar bara med Android. Priset är inklusive objektiv, då kameran inte säljs som ensamt hus.

Kamerans svaga punkt är handhavandet. Till att börja med finns det ingen sökare, men inte heller ergonomin är riktigt på samma nivå som de bästa. Ett ständigt irritationsmoment var exponeringskompensationen, som inte bara funkar när den ska, utan måste aktiveras genom att man samtidigt trycker på en liten knapp och vrider på en liten rattt. Dessutom kunde siffror och bokstäver på skärmen gärna ha varit litet större. NX500 är alltid silvrig på toppen. Den nedersta delen av huset finns i svart, vitt eller mörkbrunt. Kameran säljs bara med en så kallad powerzoom på 16–50 mm. Den klarade sig fint, vilket vi märkte när vi testade den mot Samsungs dyra S-klass-objektiv på 16–50 mm. Normalt anger vi priser för enbart huset, men det angivna priset inkluderar objektiv, vilket placerar NX500 ganska bra jämfört med konkurrenterna. Samsungs system är väl utbyggt med objektiv och andra tillbehör.

Omdöme

Inte minst tack vare den höga upplösningen är bildkvaliteten den bästa vi har sett på en systemkamera i denna prisklass.

Skärmens storlek har minskats till 3,0 tum, och i synnerhet i solsken saknar man verkligen en elektronisk sökare i kameran.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
28
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
9,0
Max. ISO
51200