Pentax K-S2

Pentax har inte blivit tråkiga bara för att de kommit till sans igen. Deras senaste spegelreflex är en gedigen kamera med massor av fina funktioner.

#Kameror #Pentax
8.5

Invändigt är denna kamera identisk med föregångaren K-S1, som lyckligtvis drogs tillbaka efter bara ett halvår på marknaden och parkerades i fotohistoriens dunkla gömmor för misslyckade kameror, i sällskap med t.ex. designkatastrofen Pentax K-01. K-S2 är klart bättre. I stället för att ha löjliga blinkande dioder på fronten, som gjorde diskret fotografering till en omöjlighet med K-S1, har K-S2 tätats mot damm och fukt. Men det finns fortfarande litet disco kvar. En ring runt utlösarknappen lyser grönt när du tar stillbilder och rött när du filmar. Ljuset flyttas till wi-fi-knappen när denna fungerar som utlösare, och när man sätter på kameran lyser OK-knappen blått.
Kameran har fått en vridbar skärm, det finns inbyggt wi-fi med NFC, och rattar och knappar har flyttats till bättre placeringar. K-S2 säljs i paket med ett nytt, kompakt och hopfällbart objektiv på 18–50 mm som också är vädertåligt. Det ökar priset med bara 500 kronor. Man hittar inga andra vädertätade kameror i denna prisklass, så här ligger Pentax före både Canon och Nikon. Totalt sett är förändringarna bra och vettiga och bidrar till bättre bilder. K-S2 är plastig men känns ändå hygglig att jobba med. En bra detalj är att när man vänder skärmen framåt för att ta selfiebilder förvandlas den bättre placerade wi-fi-knappen till utlösarknapp.
Kamerans färgåtergivning är riktigt fin. I slutändan är det dock objektivet som sätter gränserna för hur pass skarpa och detaljrika ­bilderna blir.

Den hopfällbara zoomen fokuserar ljudlöst och har generellt en god skärpa i mitten, medan hörnen blir direkt oskarpa med en stor bländare. Det förekommer vinjettering och missteckning vid 18 mm, trots att man i menyn har valt att fel ska korrigeras. Vid F8.0 är skärpan bra, och den håller sig ovanligt bra ner till F16. Vi upplevde att K-S2 var en riktigt bra kamera bedömd på sina egna meriter, och dess största problem är att den ska konkurrera med Nikon D5500 och Canon EOS 760D. Men då är det ju bra att Pentax inte har blivit tråkiga även om de är på banan igen: Kameran finns i färgerna svart, svart/orange och vitt och kan beställas hem i ytterligare sju färgkombinationer.

Omdöme

De värsta tramserierna från K-S1 har lagts på hyllan och ersatts med ­förnuftiga funktioner. Det är t.ex. bra att K-S2 är vädertätad.
Kameran är onödigt kantig. Den 2 500 kronor billigare och mer avrundade Pentax K-50 har en litet bättre ergonomi.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5,4
Max. ISO
51200