Pentax K-500

Pentax K-500 lämpar sig väl för action, då den tar upp till sex bilder i sekunden. Kameran backas upp av en snabb autofokus och en utmärkt optisk söakre. Det syns dock en del brus vid lågt iso.

av Prylguiden #Kameror #Pentax
8.4

Pentax K-500 landar i butikerna samtidigt som storebrodern K-50. De två kamerorna har nästan likadana specifikationer, och den stora skillnaden är att K-500 inte är vädertålig. K-500 vänder sig främst till de fotografer som vill prova på att jobba med en spegelreflexkamera för första gången. Kameran har nitton motivprogram, var­av speciellt det välfungerande HDR-programmet förtjänar beröm. Ergonomiskt ligger kameran stabilt i händerna, och husets mjuka, rundade former ger den ett modernt och inbjudande utseende. Fotografer som är intresserade av actionbilder kommer att bli positivt överraskade över hur snabbt och exakt autofokusen reagerar. K-500 kan ta sex bilder i sekunden, med maximalt 30 jpeg-bilder i rad, medan antalet bilder sjunker till åtta i rad om man i stället exponerar i råformat.
Under vårt test tog vi knappt sextio bilder av ett gäng killar i full fart i en skejtpark, och 95 procent av bilderna blev knivskarpa. Det är riktigt bra jobbat av en kamera i denna prisklass. K-500 har 11 autofokuspunkter, varav nio är av korstyp, vilket förklarar en del av den snabba och exakta fokuseringen. Kameran är kompatibel med alla Pentax K-objektiv, och den har också inbyggd bildstabilisering, varför skakningar kompenseras oavsett vilket objektiv man monterar på K-500.

Läcker sökare

Modellen från Pentax bjuder på en ganska rimlig bildkvalitet med ett fint färgdjup. Kontrasten blir dock en aning hög, särskilt i motljus. Samtidigt har kameran en tendens att underexponera något.
Paketobjektivet med en brännvidd på 18–55 mm tecknar en fin skärpa i bildmitten, medan skärpan blir svagare ju längre ut i bildhörnen man kommer. Detaljåtergivningen är dessutom en aning luddigare än vad man ser hos t.ex. Canon EOS 100D. En punkt där K-500 verkligen briljerar jämfört med konkurrenterna är den optiska sökaren. K-500 har en skarp och tydlig optisk pentaprismasökare i glas som återger motivet till 100 procent. Kamerans lcd-skärm på 3,0 tum funkar fint och har en upplösning på 921 000 punkter.
Trycker man på Info-knappen när bilden är tagen får man tillgång till fem olika visningar av sina bilder, varvid man får goda möjligheter att granska alla bildernas exif-information.
Pentax har som alltid valt det utbredda råformatet DNG, men till skillnad från i flera andra kameror får råfilerna här ett färgdjup på 12 bitar i stället för 14. Tillverkarens välkända råformatsknapp har givetvis behållits; den är mycket bra när man vill växla mellan jpeg och råformat, och vi är förundrade över att konkurrenterna inte för länge sedan bara har kopierat den rakt av.
Kameran ger möjlighet till fotografering av motiv med ett iso-värde på upp till 51 200. Det är dock inget vi vill rekommendera, då bilder tagna vid iso 12 800 och däröver generellt dras med ett kraftigt färgbrus.
Videoinspelningar klarar kameran i Full HD med upplösningen 1 920 x 1 080 pixel och 30 bilder per sekund. Ljudet är dock bara i mono och har en litet metallisk klang, men det är fint att man kan ställa in både slutartid och bländare manuellt under tiden man filmar.

Flera sorters batterier

K-500 är en större kamera än exempelvis Canon EOS 100D och Nikon D3200. I gengäld kan man antingen använda det medföljande litiumjonbatteriet, eller fyra vanliga AA-batterier om man skaffar en extern batterihållare. Med AA-batterier kan kameran ta 710 bilder, men man får i praktiken räkna med att kunna ta maximalt 350 bilder om man använder det medföljande litiumjonbatteriet.
Kamerans största konkurrent är paradoxalt nog storebrodern K-50, som är vädertålig men som av samma orsak också är drygt 1 000 kronor dyrare. Är man typen som aldrig skulle dröma om att hoppa i gummistövlarna och fotografera i regnväder är K-500 absolut en kamera man bör titta närmare på.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

K-500 är en utmärkt actionkamera för den som för första gången vill stifta bekantskap med en spegelreflexkamera. Ergonomin är utmärkt, autofokusen blixtsnabb, sökaren alldeles lysande och bildkvaliteten hygglig med en godkänd skärpa och en utmärkt färgåtergivning. Det syns dock något mer brus vid lågt iso än hos konkurrenterna, och emellanåt underexponerar kameran en aning.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
51200