Pentax K-50

Den stora, ljusa sökaren och de vädertåliga egenskaperna sätter K-50 i en klass för sig. Bildkvaliteten är bra men kräver den dyrare paketoptiken.

#Kameror #Pentax
8.6

Pentax K-50 är litet större och något tyngre än konkurrenterna. Det finns det en bra anledning till. I stället för att använda pentaspeglar är sökaren nämligen uppbyggd med ett pentaprisma, precis som professionella spegelreflexer, vilket allt annat lika ger en större, ljusare och bättre sökarbild. Dessutom är Pentax K-50 tätad mot damm och fukt på hela 81 ställen, och kamerans objektiv med beteckningen WR är också vädertåliga. Vi testade kameran med den billiga paketoptiken 18–55 mm WR, och vi gav den ett par minuter under dusch­en, torkade av den och fotograferade vidare. Zoomobjektivet har tyvärr ingen egen fokusmotor, utan dras av motorn som sitter i kameran. Den är bullrig, och så drar det påtagligt i kameran när fokusringen dras med runt vid autofokusering. Kamerans ergonomi är verkligen bra, och den färgkodade uppdelningen på skärmen är den tydligaste på marknaden. Däremot förskönas bilderna på skärmen och döljer t.ex. smärre felexponeringar. Texten i menyn visas 50 procent större än hos konkurrenterna, och den kan till och med göras ännu större. Det finns direktknappar för de viktigaste funktionerna och en smart knapp på sidan av kameran. Om du har tagit en bra jpeg-bild som du också vill ha i råformat kan du trycka på den för att på så sätt få kameran att också spara en raw-version.

Bra för kontraster

Trots sin beskedliga upplösning har K-50 en fin detaljåtergivning. Färgerna återges fint med den automatiska vitbalansen, och det är tur eftersom förinställningarna för vitbalansen inte träffar helt rätt. Kameran är en av de enda i klassen som går till iso 51 200, men i praktiken bör man inte gå över 12 800 då det ger för gryniga bilder. Konrastrika motiv hanteras väl, och Pentax har en av de bästa HDR-funktionerna, som med tre exponeringar kan ge en fin återgivning av ett motiv med hela 11 exponeringssteg. Batteriet tog slut nästan dubbelt så snabbt som Pentax lovar. K-50 kan unikt nog beställas i 120 olika färgkombinationer. Vi hittade K-50 med den vädertåliga paketoptiken för bara 5 290 kronor. Objektivet är dock som sagt högljutt, så vi rekommenderar att du satsar på paketet med den lika tätade zoomoptiken på 18–135 mm, som har en bättre, ljudlös autofokus. Detta hittade vi för 7 990 kronor.

Omdöme

Den stora, ljusa sökaren och de vädertåliga egenskaperna sätter K-50 i en klass för sig. Bildkvaliteten är bra men kräver den dyrare paketoptiken.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
7,0
Max. ISO
51 200