Panasonic LUMIX DMC-GM1

Panasonic är klara med en ultrakompakt kameraserie som apellerar starkt till entusiasten. GM1 passar i rockfickan och lockar med en stark paketoptik, men det finns mycket mer att glädjas åt.

#Kameror #Panasonic
8.6

Panasonics G-serie har nu blivit den mest utbyggda bland marknadens många systemkameror. Serien har hittills delats upp mellan GX-serien, som främst vänder sig till fotoentusiaster, och GF-serien, som mer är kameror för de fotografer som vill börja prova sina krafter på en användarvänlig systemkamera som kan leverera en bildkvalitet som skiljer sig stort från marknadens små kompaktkameror.

Med Lumix DMC-GM1 tar Panasonic ett nytt och överraskande steg. Först och främst är GM1, med en matchvikt på bara 204 gram, marknadens minsta kamera som har en Micro Four Thirds-sensor. Dessutom är kameran fullspäckad med manuella funktioner som helt klart vänder sig till entusiaster. Den kan användas både halv- och helmanuellt, och den har också 23 autofokuspunkter samt givetvis möjlighet att fota i råformat. En ny autofokusfunktion som kallas för Low-Light AF innebär att man kan fokusera i så svagt ljus som hela minus fyra exponeringssteg, vilket motsvarar mån­skensljus. Vi upplevde att kamerans autofokus fungerar förvånande bra i svagt ljus.

Nydesignad slutare

GM1 har ingen inbyggd sökare eller blixtsko, så man kan alltså inte montera någon extern elektronisk sökare. I gengäld bjuder kameran på en nydesignad slutare som är både mekanisk och elektronisk. Den mekaniska tar sig an slutartider ner till 1/500 sekund, varefter den elektroniska slutaren tar över och klarar slutartider ända ner till 1/16 000 sekund. Dessa korta slutartider är en stor kreativ vinst med GM1, eftersom man då kan fota ute i starkt dagsljus med en optik med mycket stor bländaröppning, t.ex. F1.4, och ändå fånga även mycket snabba rörelser. Spegelreflexkameror har slutartider på allra kortast 1/8 000 sekund, så här lägger GM1 ribban på en ny och mycket imponerande nivå.

Kamerans kompakta design innebär tyvärr att ergonomin inte är i topp, då den inte ligger särskilt bra i ett par fullvuxna manshänder. Man kan dock med fördel skaffa det externa greppet DMW-HGE1, som skruvas fast i stativgängan och som säkrar ett djupare fingergrepp. Ergonomiskt saknar vi också en extra inställningsratt för att sköta kameran helt manuellt. Här måste man nämligen använda den tryckkänsliga skärmen för att ställa in både slutartid och bländare, och det är alltför mödosamt efter vår smak. GM1 bjuder på både ett utmärkt HDR-program, bildintervaller och inbyggt wi-fi. Man kan sköta kameran med sin smarttelefon via Panasonics Image-app, men tyvärr stöder kameran inte NFC-tekniken, så man måste ansluta telefonen och kameran till trådlösa nätverk på manuell väg.

Fina varma färger

Den förhållandevis stora bildsensorn samt kamerans måttliga upplösning på 16,0 megapixel innebär att bildbruset hålls under god kontroll upp till iso 3 200, medan färgbruset börjar framträda från iso 12 800. Detaljåtergivningen är bättre hos de konkurrenter som har APS-C-sensorer och en högre upplösning. Färgåtergivningen är däremot fin, då den presterar varma och mättade färger utan att det går ut över de kalla blå nyanserna. I motiv med många skuggor syns en aning underexponering, medan kameran omvänt klarar sig formidabelt bra i motljus. Det nyutvecklade paketobjektivet 12-32mm F3.5-5.6 tecknar skarpt och fint, men man kan givetvis också använda G-seriens många objektiv. Paketobjektivet är enligt vår mening dock det mest lämpliga valet, då G-seriens större objektiv lätt verkar alltför klumpliga på det lilla kamerahuset.

Panasonics ingenjörer har minsann också fått plats med en liten inbyggd blixt, där ledtalet dock är en beskedlig fyra. Det betyder att man mest kan använda den som upplättnadsblixt. Videoinspelningarna blir ganska fina, och man kan välja mellan formatet AVCHD och det mer platskrävande mpeg-4. Det uppladdningsbara batteriet är dock en besvikelse, då det bara klarar 220 bilder per uppladdning.

Omdöme

GM1 är marknadens minsta systemkamera och samtidigt en av de vackraste. Ergonomiskt är den kompakta kameran en utmaning för större händer, medan den tryckkänsliga och knivskarpa skärmen drar upp betyget. Detaljgraden når inte ända upp till konkurrenternas nivå, och vi saknar fler inställningsrattar och en blixtsko, men vill man ha smått och gott ska man definitivt överväga Lumix GM1.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600