panaGH5_01

Panasonic Lumix DMC-GH5

Systemkamerorna i GH-serien är Panasonics flaggskepp som satsar på både foto och video. Det gäller även nya GH5, som har fått tydliga förbättringar på båda områdena.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.7

Panasonic Lumix DMC-GH5 behåller det som vi gillar mest med GH-serien, och Panasonic har aldrig levererat en bättre bildkvalitet. GH5 är den senaste modellen i serien som inleddes med världens första spegellösa systemkamera, GH1 från 2009. Precis som föregångarna prioriterar GH5 videofunktionen högt; bland annat kan man filma i 4K-kvalitet med 50 bilder per sekund. Vid fotografering finns funktionen 6K Photo, som ger en bildsekvens tagen med 30 bilder per sekund, varefter man kan plocka ut bilder på 18,0 megapixel. Testkameran saknade slutgiltig firmware, så funktionen fungerade inte, men enligt Panasonic ska det fungera när kameran börjar säljas. 6K kan dock inte användas för att filma.
Bildkvaliteten på stillbilder är mycket fin och med tanke på den lilla Micro Four Thirds-sensorn är detaljåtergivningen bra. Exponeringen är säker och färgerna är tilltalande. Nästan ingen kornighet syns i bilderna. Omkring ISO 12800 syns spår av brusreducering, och detta blir tydligt vid maximala ISO 25600. Kameran har knappar för direktval av fotograferingshastighet och autofokus. I en situation där du behöver växla till kontinuerlig autofokus, vippar du bara på en ratt med högertummen. På andra kameror måste du använda minst två knappar.
Autofokusen kunde utan problem följa rör­liga motiv vid en brännvidd motsvarande 300 mm och en hastighet på nio bilder per sekund, som är den högsta hastigheten med autofokus. Utan autofokus går det att ta 12 bilder per sekund. På nästan alla punkter är GH5 bättre än sin föregångare GH4, men den är mer än 15000 kronor dyrare.

GH5 har en utmärkt ergonomi. Man vänjer sig vid att använda kameran, även om det visst kan vara svårt att förstå varför det ska finnas inte mindre än tre olika sätt att ställa in exempelvis vitbalans och ISO. Och behöver man verkligen elva användarprogrammerade funktionsknappar, varav fem består av tryckkänsliga ytor på skärmen. Funktioner som man behöver komma åt med kort varsel är dock lätt nåbara och det går snabbt att ställa in dem, och det är det viktigaste. Vi gillar också den tryckkänsliga skärmen på 3,2 tum, som kan vinklas och vridas åt alla håll.
Även vid filmning får man en fin detaljåtergivning, och färgåtergivningen går att ställa in precis som när man tar stillbilder. Stereomikrofonen är utmärkt, men den är känslig för vindbrus, så vi rekommenderar att man använder en extern. Som tillbehör kan man köpa en kombinerad mikrofoningång och ljudmixer, vilket gör det möjligt att mixa ljudet från två professionella XLR-mikrofoner och reglera hur högt ljud respektive mikrofon ska ge. 
När en ny kameramodell är klar att börja säljas kallas firmware-versionen 1.0. Vi testade GH5 med firmware-version 0.48, som gav oss en helt oanvändbar kontinuerlig autofokus och som saknade en fungerande funktion för 6K-stillbilder. Sedan fick vi en uppgradering till version 0.5, vilket gav oss en fungerande autofokus, men 6K-funktionen gick fortfarande inte att använda. Vi kunde dock plocka ut stillbilder ur en filmsekvens i Full HD på 1920 x 1080 pixlar. När GH5 når butikerna kommer den att ha en färdig firmware, och då ska allt fungera. Det ser vi verkligen fram emot att prova. 
Vi testade kameran med det nya objektivet Leica Vario-Elmarit 12-60 mm, som håller en lysande kvalitet. Särskilt möjligheten att plocka ut jpeg-bilder från videoklipp är verkligt bra, exempelvis när man fotograferar sport. Då är funktionen till stor hjälp när det gäller att fånga precis rätt bråkdel av en sekund.
Om du, liksom vi, är nyfiken på att se hur GH5 klarar sig i direkt konkurrens med Olympus toppmodell OM-D E-M1 Mark II, så får du inte missa nästa nummer av Bonnier Digital FOTO. Där möts nämligen de två Micro Four Thirds-kamerorna, och du kommer att kunna se direkt jämförbara bilder på Fördelszonen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

GH5 är fullspäckad med tekniska finesser. Den ger fin bildkvalitet i både stillbilder och filmer, och den backas upp av en rad bra objektiv.
Denna systemkamera vänder sig till både foto- och videofolket och klarar sig utmärkt i bägge klasserna. Det höga priset är dock avskräckande i båda fallen.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
12
Max. ISO
25600