anm_panag80_01

Panasonic Lumix DMC-G80

Panasonic var pionjärer inom 4K-video, och med den nya mellanklasskameran G80 finns det hela tre sätt att använda videokvaliteten för att ge dig ännu bättre bilder.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.2

Panasonic Lumix DMC-G80 skiljer sig från konkurrenterna genom att använda videokvaliteten i 4K för att ge dig bättre bilder. En bildruta i 4K ger en jpeg-bild på 8,3 megapixel, vilket räcker för en fin utskrift i A4. Du kan snabbt ändra inställning så att G80 inte tar enstaka bilder, utan 4K-videoklipp, så länge du håller ner utlösaren. Sedan kan du bläddra genom de olika bildrutorna på den tre tum stora skärmen. Välj önskad bild och tryck på Menu/Set-knappen. Då sparas bilden på SD-kortet. 4K används även för att ge nya möjligheter i andra sammanhang, bland annat i Focus Stacking som lägger samman bilder med olika fokuspunkter till en, och i Post Focus där man kan ta en bild och sedan välja fokus i efterhand. G80 är en klassisk spegellös systemkamera med elektronisk sökare, men lcd-skärmen på 1,04 miljoner punkter och Micro Four Thirds-sensorn på 15,8 megapixel gör att specifikationerna bara är medelmåttiga. Detta gäller även för bildkvaliteten. Bilderna blir lite för korniga vid höga ISO-värden. Färgerna kan bli något för varma, men det är lätt att justera. Autofokushas­tigheten på G80 är i allmänhet inte snabb nog, i och med att den är kontrastbaserad. Det är synd, för det är viktigt med autofokus. Särskilt när man ska ta bilder ur 4K-sekvenser är den kontinuerliga fokusen alldeles för långsam. Vi fick inga skarpa bilder alls, eftersom kameran hade svårt att följa motiv i rörelse. På andra punkter är G80 bättre. Sökaren på 2,36 miljoner punkter fungerar fint. Serietagningar sker med upp till nio bilder i sekunden. Ergonomin är riktigt bra, samtidigt som det kompakta paketobjektivet täcker motsvarande 24–120 mm, och det gör i övrigt ett bra jobb.

Panasonics användargränssnitt är rätt avancerat och kräver att man gör sin hemläxa. Men sedan kan man också åstadkomma det mesta. G80 har hela fem specifika, programmerbara funktionsknappar. Förutom dessa har man även sex fält på den tryckkänsliga skärmen, så totalt har man alltså 11 programmerbara punkter till sitt förfogande för de 52 funktionerna som kan programmeras i en G80. Man kan även använda den tryckkänsliga skärmen för att lägga fokus i live view. Fotoentusiastens mindre entusiastiska familj kan använda sig av den utmärkta iA-automatiken, där kameran själv väljer alla inställningar, och som oftast träffar rätt. En Panasonic-specialitet som vi verkligen gillar är att man växlar mellan enskild, kontinuerlig och manuell fokus på en centralt placerad knapp som sitter under högertummen. Det har två fördelar. För det första är det lätt att ändra inställningen, och för det andra kan du genom en snabb titt på knappen enkelt se vilken fokusinställning som är vald för tillfället.
Panasonic har många olika systemkameror på marknaden. De modellerna som är aktuella just nu är G6, G7, G8, GX7, GX8, GX80, GF7, GH4 och GM5. Och för att göra förvirringen total, går G80 under namnet G85 i stora delar av världen. Vi testade kameran strax efter lanseringen, när endast huset kostade 9 999 kronor. Det är mer än vad t.ex. Nikon D7200 kostar, och den är på nästan alla punkter en snabbare, bättre och mer exakt entusiastkamera. På 4K-foto och video leder Panasonic dock stort. Om dessa funktioner är viktiga för dig kan det höga priset absolut vara försvarbart.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

G80 är en lätt, diskret och tyst kamera som erbjuder omfattande bildmöjligheter och ett väldigt fint tillbehörsprogram.
Det är fiffigt med stillbilder i 4K, men vi hade hellre sett en bättre autofokus och kanske ännu snabbare serietagningar från G80.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
25600
Max. ISO
9