Panasonic LUMIX DMC-G6

G6 är en välfungerande kamera som tar bra bilder. Den får inte hjärtat att slå snabbare men är lätt att använda och har en enastående paketoptik.

#Kameror #Panasonic
8.5

Panasonic har ett smart knep för när andra vill låna kameran och fotografera. När man sätter G6 på helautomatik lyser iA-knappen blått, och man ser tydligt att den är redo för nybörjaren. G6 är dock också en ganska avancerad kamera med närmast allt i inställningsväg. Den har hela fem programmerbara funktionsknappar. Skärmen på 3 tum går att vända och vrida åt alla håll och är tryckkänslig, så man kan ställa in och utlösa kameran enbart från skärmen. Det funkar, men gränssnittet är inte det mest välfungerande vi har varit med om. Exponeringskompensationen sitter något okonventionellt som en vippknapp strax bakom utlösarknappen, men det funkar fint, och kameran har en liten tendens att underexponera något.

Som vanligt hos Panasonic appliceras i grunden en beskedlig färgmättnad och skärpa. Det ger en god utgångspunkt för bildbehandling, och bägge går att justera i menysystemet. Även kontrasten är dämpad, så detaljer i skuggor och högdagrar blir tydligare, men det gör tveklöst också bilden mindre framträdande. Bruset är välåterhållet, även om brusreduceringen kostar i detaljåtergivning vid högt iso. Allt sammantaget kan G6 bildkvalitetsmässigt dock mäta sig med de många konkurrenterna som har en större APS-C-sensor. Kameran korrigerar både vinjettering och missteckning helt automatiskt.

Inspiration från Leica

Autofokusen mäts i upp till 23 fokuspunkter som täcker hela två tredjedelar av bildytan, vilket är bra. Fokuseringen är både snabb och säker, och den kan ställas in på att fokusera där man pekar på skärmen. Panasonic samarbetar som bekant tätt med Leica, och det framgår tydligt att Panasonic lånade designelement från den klassiska Leica R9 när de formgav G6. Materialvalet ligger dock i paritet med det låga priset, och kamerans konstruktion ger en något billig känsla. Den elektroniska sökaren med 1,44 miljoner pixlar har en förstoring på hela 1,4x och verkar stor, men priset för den förstorade bilden är att den inte verkar riktigt lika skarp och jämn som t.ex. den motsvarande sökaren med en lägre förstoring på 1,15x i Olympus E-M10. Paketobjektivet på 14–42 mm är alldeles utmärkt och kostar 4 490 kronor med huset. För ytterligare 1 500 kr får du också en 45–105 mm zoom.

Omdöme

G6 är en välfungerande kamera som tar bra bilder. Den får inte hjärtat att slå snabbare men är lätt att använda och har en enastående paketoptik.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
7
Max. ISO
25600