panasonicFZ82

Panasonic Lumix DC-FZ82

Ett brännviddsområde på 20–1200 mm, förbluffande bra autofokus, överraskande lågt pris, 4K och en låg vikt gör FZ82 till en rolig och inspirerande leksak.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.3

Panasonic Lumix DC-FZ82 är i första hand kul att fotografera med. Den väger bara 607 gram och har en zoom som går från 20 mm vidvinkel till härliga 1 200 mm tele. Med andra ord: om du kan se det kan du fotografera det, och om du inte kan se det kan du i många fall ändå fotografera det genom att zooma in. Den optiska bildstabiliseringen är effektiv på lugna motiv, och autofokusen är en av de bästa som vi har testat på en superzoomkamera. På ända upp till 500 mm tele kan FZ82 hålla kvar fokus på en bil som kör mot kameran med 90 km/h. I den situationen fick vi upp till sju bilder i sekunden, och alla blev skarpa. Det är oerhört bra för en superzoomkamera i den här prisklassen. Med vanlig autofokus tar FZ82 tio bilder i sekunden.
Anledningen till att betyget inte blir det allra högsta beror främst på bildkvaliteten. Exponering och färger är bra, men detaljåtergivningen medger inte större utskrifter än storleken 13 x 18 cm, och det gäller redan från ISO 80. Vår huvudmisstänkte i det här sammanhanget var jpeg-konverteringen, men när vi testade att råkonvertera själva blev resultatet tyvärr bara marginellt bättre.
Sökaren och skärmen återger ljushet och färger korrekt. Båda har en upplösning på drygt en miljon punkter. De flesta kameror växlar numera automatiskt till sökaren när man sätter kameran för ögat, men här får man ändra själv. Den tryckkänsliga skärmen är bättre, men den kan inte vinklas.
Om du kan göra det mesta av möjligheterna i FZ82 och undvika värmedaller med den kraftfulla zoomen, kan du ta fina och annorlunda bilder under många skojiga och inspirerande timmar, trots att bilderna är jämförbara med vad man får från en mobil.

Panasonic har bra koll på ny teknik, och det gäller även för FZ82. Kameran har wifi och kan spela in 4K-video. I skrivande stund är detta absolut inte någon självklarhet i prisklassen. FZ82 har dessutom en extra användarvänlig version av 4K-foto. Med hjälp av den funktionen kan du spela in ett fem sekunder långt 4K-klipp av ett besvärligt motiv och sedan enkelt och bekvämt gå in på skärmen och bläddra dig fram till just den bildrutan där leendet är bredast, bollen går i mål eller vad annars det nu kan vara. Sedan är det bara att spara den bildrutan som en jpeg på 8,3 megapixel. En annan funktion är Post-Focus, där kameran tar en rad bilder med något förskjuten fokus, och sedan kan du välja den bästa. Om kameran står på stativ kan du även lägga samman bilderna till en enda med större skärpedjup. Observera att 4K kräver ett snabbt SD-kort av Class 10 eller bättre för att fungera ordentligt.
Vi var nästan säkra på att FZ82 skulle köra av banan när vi testade den inbyggda blixten. En vidvinkel på 20 mm ställer trots allt en hel del krav på blixten om den ska kunna ge ljus ända ut i bildhörnen. Överraskande nog var utlysningen perfekt, och trots det låga priset har kameran till och med ett autofokushjälpljus för situationer när man behöver fotografera i riktigt svagt ljus. Med tanke på priset är det också imponerande att FZ82 har en blixtsko, vilket innebär att du kan använda en kompatibel extern blixt från någon av Panasonics kompakta systemkameror.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Zoomområdet på 20–1 200 mm är fantastiskt. Den tysta och ytterst effektiva bildstabiliseringen gör det enkelt att fotografera.
Även vid låga ISO-värden är detaljåtergivningen inte vidare bra, och det
begränsar vad FZ82 kan användas till när bilderna ska skrivas ut.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
18
Brännviddsförl./optisk zoom
60
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
6400