Olympus PEN Mini E-PM2

Åtta bilder i sekunden och en snabb och exakt autofokus innebär att Olympus Pen Mini E-PM2 lätt kan frysa actionspäckade händelser i precis rätt ögonblick.

#Kameror #Olympus
8.4

Kameran har till skillnad från de mer potenta – och dyrare – modellerna i OM-D-serien ingen sökare. Man kan dock investera i en extern elektronisk sökare att sätta i blixtskon, men då ska man komma ihåg att man inte kan använda den medföljande lilla externa blixten. Den tryckkänsliga skärmen bjuder på en intuitiv meny samtidigt som man blixtsnabbt får tillgång till de viktigaste funktionerna via OK-knappen. Skärmen på 3,0 tum är en aning mörk, och tyvärr är den inte heller vridbar. Ergonomiskt överraskar kameran i gengäld positivt, då ett fingergrepp både framtill och baktill säkerställer att den ligger fint mellan händerna.

Mår extra bra av råformat

Det medföljande paketobjektivet 14-42mm F3.5-5.6 täcker omfånget 28–84 mm och kan fällas ihop så att det tar mindre plats i fotoväskan. Objektivet tecknar skarpt, och både vinjetteringen och missteckningen är minimal. Skärpan är ganska våldsam, eftersom kamerans bildalstring sätter in väldigt hårt. I svartvita bilder får man fram många fina strukturer, men nackdelen är att även de minsta orenheterna framträder för tydligt i färgbilder. Även färgmättnaden är ganska kraftig, främst i de gula och röda nyanserna, så Olympus E-PM2 är en kamera där det verkligen lönar sig att fota i råformat eftersom man här enkelt kan dämpa de små bildskavankerna. En effektiv brusreducering bidrar till att bruset inte blir fult förrän från iso 6 400. Kontrasten är däremot litet för hård, vilket syns speciellt i motljus, där kameran underexponerar upp till en halv bländare. Video spelas in i Full HD med 30 bilder per sekund, och ljudet tas upp i stereo men är litet skraltigt, vilket man kan undvika genom att ansluta en extern stereomikrofon till kameran. Det uppladdningsbara batteriet sägs kunna klara 360 bilder, men ute i fält lyckades vi inte ta över 280.

Nybörjaren lär hitta fin inspiration i programmet iAuto, där kameran ser till att inställningarna optimeras utifrån det motiv som man har framför sig.
Man kan ha turen att hitta E-PM2 till ett riktigt bra pris, då kameran så smått är på väg att fasas ut. Priset är inklusive paketobjektivet.

Omdöme

Ergonomin är förvånande bra. Bildbruset är i stort sett frånvarande upp till iso 6 400, men skärpa och färmättnad är något våldsamma i jpeg.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
25600