Olympus PEN E-PM2

Här är en av världens minsta Micro Four Thirds-kameror. Med en snabb autofokus, många bilder per sekund och möjlighet till skyhögt ISO är E-PM2 en given actionkamera.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
7.9

Med sin PEN-serie har Olympus visat att de förstår att kombinera klassisk kompakt kameradesign med fin bildkvalitet. PEN E-PM2 är tillsammans med storebrodern E-PL5 Olympus senaste PEN-kameror, och E-PM2 hör till världens minsta Micro Four Thirds-kameror; den är 3,4 centimeter tjock och väger bara 269 gram.
Priset för den kompakta designen betalas dock av ergonomin, som inte imponerar. Trots ett tjockare fingergrepp på kamerans framsida måste man i praktiken använda båda händerna för att få ett ordentligt fotogrepp om E-PM2.

Objektivet tecknar skarpt

Det billiga och utmärkta paketobjektivet M.Zuiko Digital 14-42mm F3.5.-5.6 kan fällas ihop till en förbluffande kompakt storlek. Trots detta tecknar objektivet väldigt skarpt och fint i hela bildytan vid alla brännvidder.
Kameran har en relativt liten upplösning på 16,1 megapixel, så detaljgraden imponerar inte heller något vidare. Den låga upplösningen borde samtidigt innebära att bildbrus hålls hyggligt under kontroll vid höga ISO-tal, men så är tyvärr inte fallet. Kameran har ett ISO-område som går från ISO 200 till 25 600, men från och med ISO 3 200 syns brus som störande korn, och färgfel är tydliga från ISO 12 800.
Om man håller sig inom ISO-området 200 till 1 600 får man däremot bilder med en hygglig färgåtergivning, som dock drar åt det kalla hållet. Kameran exponerar okej, men ibland blir bilderna litet mörka. Videoinspelningarna är utmärkta, men man kan höra objektivet krasa litet i mikrofonen när man zoomar in och ut.
PEN E-PM2 har ärvt såväl sensor som processor från flaggskeppet OM-D E-M5. Autofokusen hämtar en del inspiration från E-M5 med tanke på att den reagerar extremt snabbt och att man snabbt och enkelt kan välja de 35 individuella fokuspunkterna. Autofokusens hastighet och precision är en stor fördel när man använder kamerans kontinuerliga exponering. Här tar E-PM2 hela åtta bilder per sekund, vilket gott och väl räcker till för att man ska kunna
ta utomordentliga actionbilder.

Fullständig manuell kontroll

Kameran har också 11 roliga Art-filter, och nybörjarfotografen kan få hjälp med att justera färger och skärpedjup via Fn-knappen. Modellen ger också fullständig manuell kontroll på allt från vitbalans via ISO till bländar- och slutartidsinställningar. Dessvärre är menyn så ologiskt uppbyggd att till och med en erfaren fotograf riskerar att ge upp innan en viss knapp eller justeringsmöjlighet har lokaliserats. Dessutom är inställningsratten för liten, och antalet snabbåtkomstsknappar är för få. Totalt sett får man därför ut mest fotoglädje av den här kameran om man håller sig till de helautomatiska funktionerna.
E-PM2 har tyvärr ingen inbyggd blixt. I stället medföljer den lilla externa blixten FL-LM1 som har en räckvidd på sju meter vid ISO 200, vilket i första hand gör den mest användbar som upplättningsblixt. Man kan även i kamerans blixtsko montera en extern sökare, till exempel VF-2 eller VF-3, eller en Bluetooth-sändare som man kan använda för att skicka sina bilder på trådlös väg till en smarttelefon eller liknande. Man behöver dock observera att dessa måste köpas som extrautrustning i och med att de inte ingår när man köper kameran.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kameran är bra på de automatiska funktionerna, och autofokusen reagerar imponerande snabbt. Det är också fiffigt att man kan fotografera via den tryckkänsliga skärmen. Bildkvaliteten är bara okej upp till ISO 3 200, medan menyn är årets mest förvirrande, så att man inte alls får glädje av alla de manuella funktionerna.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
25600