Olympus OM-D E-M5 MARK II

Mark II skulle kunna vara en ansiktslyft E-M5, men det rör sig om en helt ny kamera, som till och med är den bästa digitalkameran Olympus någonsin har gjort.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
9.1

Bildsensorn i den nya kameran är på 15,9 megapixel, men E-M5 Mark II har ett äss i ärmen som ger dig ännu fler detaljer. Med en speciell inställning visar en symbol på skärmen när kameran är tillräckligt stilla, och då kan den ljudlöst och blixtsnabbt ta åtta bilder där sensorn förskjuts mikroskopiskt mellan varje exponering. Därefter går det 3,5 sekunder då bilderna sätts ihop automatiskt, och sedan får du en bild på 39,9 megapixel med en detaljgrad som överträffar samtliga andra kameror på marknaden. Bildkvaliteten är i praktiken marginellt bättre än hos självaste pixelkungen Nikon D810, som har 36,2 megapixel. Sensorförskjutning, som Hasselblad har använt i några år, ger lilla Olympus ett stort försprång framför konkurrenterna. Man ska dock tänka på att tekniken inte funkar med rörliga motiv, eftersom det är hela åtta bilder som sätts ihop till en enda. Dessutom måste kameran stå på stativ eller vila på ett bergfast underlag. Du kan än så länge inte heller använda tekniken till råformat.
I praktiken är det bra att du ena dagen kan fotografera släkt, vänner och semester med de 15,9 megapixlarna, som räcker gott till sådant, och nästa dag kan ta seriösa bilder av landskap och arkitektur i en kvalitet som ingen annan kan matcha. Kameran har också en utmärkt HDR-funktion, som dock även den kräver stativ. Allt sammantaget är E-M5 II en kamera som verkligen ger dig bra bildmöjligheter, samtidigt som den är så pass liten och lätt att du inte frestas att låta den stanna hemma när du ger dig iväg.

I aktion är kameran en blandning av bra och dåligt, dock mest bra. Skärmen på 3,0 tum kan vinklas och vridas åt alla håll, och både den och sökaren visar ljushet, kontrast och färg precis som det kommer att se ut på bilden.
Det finns många programmerbara knappar och två välfungerande inställningsrattar med olika funktioner beroende på om du skjuter en spak på kamerans baksida till position 1 eller 2. Det får man vänja sig vid, men när man väl gjort det funkar det fint.
Menysystemet funkar men är inte alls lika överskådligt som hos Canon och Nikon. Har man stora händer är kameran för liten, och saker och ting sitter litet väl tätt. Olympus är uppenbarligen själva medvetna om det, för de erbjuder tillbehör i form av hela tre olika handgrepp som gör kameran större, däribland greppet HLD-8.
Det står på Olympus webbsajt att kameran har inbyggd blixt. Det är fel. Det ingår en liten FL-LM3 med ledtal 13. Vill du ändå krångla med en extern blixt bör du köpa en ordentlig en, och i övrigt kan du klara dig med högt iso, vilket kameran hanterar bra. Men gör dig inte av med din FL-LM3, för den kan trådlöst fjärrstyra upp till fyra andra externa Olympus-blixtar.
E-M5 Mark II har en utmärkt autofokus, som bara i de mest extrema situationer, som vid snabba rörelser mot kameran med stort tele, inte riktigt matchar traditionella spegelrelflexkameror vad gäller hastighet och precision.
Mark II är inte bara en ansiktslyft E-M5. Vi är inte rädda för att kalla den för en helt ny kamera och den bästa digitala Olympus-kameran någonsin. Den tillhör dessutom de allra bästa i sin prisklass just nu. Detta gör det inte lättare för Olympus att sälja sin dyra E-M1, och man kan undra varför det inte blev toppmodellen som fick den genialiska nya tekniken som boostar upplösningen till 39,9 megapixel. Men kanske kommer Olympus snart med ännu fler överraskningar?

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En utmärkt kamera som kan fotografera fest, släkt och semester ena dagen och landskapsbilder med extremt fin detaljåtergivning dagen därpå.
Ergonomin är bra om du har små händer. Kameran är för liten för stora svenska nävar. Köper du ett extra batterigrepp hjälper det dock.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
39,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
25.600