anm_olympE-M10III_01

Olympus OM-D E-M10 Mark III

Den tredje versionen av den lilla systemkameran har upp­graderats med en större sökare, fler auto­fokus­punkter och 4K-video. Men på viktiga punkter når kameran inte riktigt fram.

#Kameror #Olympus
8.7

Olympus OM-D E-M10 Mark III är med
sitt paketobjektiv på 14–42 mm inte större än att den får plats i en jackficka. Kameran är elegant och rolig att använda. Den stiliga retrodesignen kommer från Olympus legendariska OM-1- och OM-2-kameror. Bildkvaliteten är överraskande bra vid låga ISO-värden, vilket säkert delvis beror på att upplösningen bara är på 15,9 megapixel snarare än 24,0 megapixel som numera närmast är normen. Upp till ISO 6 400 får du bilder som kan användas till det mesta, men du bör undvika de högre ISO-värdena upp till maxvärdet ISO 25 600.
Exponeringen är säker. I utgångsläget lägger kameran, på elektronisk väg, till rätt hård skärpa och extra färgmättnad på jpeg-bilderna. Det är snyggt vid första anblicken, men vi föredrar att ändra jpeg-inställningen från iEnhance till Natural som ger trovärdigare resultat.
Det är för övrigt utmärkt att sökarbilden nu har blivit större. Den elektroniska sökaren är av OLED-typ och består av hela 2,4 miljoner punkter. Den tryckkänsliga lcd-skärmen kan vinklas, men inte vridas hela vägen fram för selfies.
Antalet autofokuspunkter har ökat med 50 procent till 121 punkter, vilket ökar sannolikheten för att automatiken kan hugga fast i rätt element i motivet. Vid nästa uppdatering vill vi gärna att det blir enklare att växla snabbt mellan kontinuerlig och enkel autofokus samt välja fokuspunkterna på manuell väg. Den kontrastdetekterande autofokusen hade inga problem med att följa med paketobjektivet som vi använde under testet. Bildstabilisering sker på sensorn, och med den aktiverad tog vi utan problem skarpa bilder på fri hand med en halv sekunds slutartid. Det är ovanligt bra.

Omdöme

Olympus OM-D E-M10 III är en snygg kamera som är inspirerande att använda. Den är så liten och lätt att det är svårt att lämna kvar den därhemma.
Jpeg-bilder behandlas rätt hårdhänt i standardinställningen, med mycket skärpa och mättade färger. Upplösningen hade gärna fått vara högre.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8,6
Max. ISO
25600