Nikon D610

D610 är en läcker kamera som är ett nöje att jobba med. Kameran ligger marginellt efter Canon men utgör en fin ingång till Nikons FX-system.

#Kameror #Nikon
8.8

D610 är i stort sett identisk med D600. Skillnaden är i praktiken bara en uppdaterad slutare. Priset för huset är marginellt lägre än för Canon EOS 6D, men med paketobjektivet är skillnaden nästan tre tusen. En körklar D610 med objektiv kostar 18 990 kronor. Nikon är numera den okrönta kungen av ergonomi, och D610 är ett nöje att hålla i händerna. Placeringen av knappar är samma som på Nikons entusiastkameror, som har programrattar längst upp, till skillnad från proffsmodellerna som har funktionsknappar. Till skillnad från Canon har Nikon valt att bygga in en blixt. Det är en fördel, eftersom den är bra på upplättnad över korta avstånd. Dessutom kan den fjärrstyra en extern blixt. Nikon kallar sitt fullformat för FX och APS-C för DX. Ännu ett plus i kanten får Nikon för att du kan använda DX-objektiv på D610, som är en fullformatskamera. Då beskär kameran automatiskt bilderna till APS-C-format. Ännu ett plus får D610 för att den har plats för två SD-kort. Skärmen och sökaren är härligt stora och informativa, och menyn ger många möjligheter.

När man öppnar bilderna är det svårt att bli missnöjd. Färgåtergivningen är trevlig och detaljåtergivningen bra, och man kan absolut hänga med på professionell nivå. Med det sagt ligger kamerans detalj- och färgåtergivning vid en direkt jämförelse marginellt efter EOS 6D och Sony Alpha7 och bara en aning över de bästa APS-C-kamerorna. Det beror också på bildbruset, där Nikon från iso 6 400 och uppåt ställs mot väggen av de andra fullformatarna.

Tänk zoom

Paketobjektivet på 24–85 mm är härligt billigt men vinjetterar mer än vad kameran kan kompensera, och det är inte den vassaste kniven i Nikons stora låda. Om budgeten tillåter ska du satsa på objektivet AF-S Nikkor 24-120mm F4.0, eller ännu bättre helprofessionella AF-S Nikkor 24-70mm F2.8.

Autofokusen är snabb och säker. Den mäter i 39 punkter, alltså över tre gånger fler än Canons EOS 6D, men vi hade gärna sett att punkterna var mer utspridda över bildytan, där de täcker mindre än en sjättedel. Som sagt är D610 dock en helgjuten kamera som lär få många proffs att nicka erkännande. Det är ett riktigt bra val, inte minst om du redan är van vid Nikon-systemet. Wi-fi och gps kräver tillbehör.

Omdöme

D610 är en läcker kamera som är ett nöje att jobba med. Kameran ligger marginellt efter Canon men utgör en fin ingång till Nikons FX-system.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,7
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
6,0
Max. ISO
25.600