Nikon D600

D600 är testets överlägset billigaste kamera, men det märks inte. Design och material är läckra, skärmen mäter 3,2 tum, och på vänster sida sitter en rad knappar som ärkerivalen 6D saknar.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
9.0

D600 är testets överlägset billigaste kamera, men det märks inte. Design och material är läckra, skärmen mäter 3,2 tum, och på vänster sida sitter en rad knappar som ärkerivalen 6D saknar. Ännu en prisfaktor är Nikons hyggliga objektiv 24-85mm F3.5-4.5 VR, som vi hittade i paket med kamerahuset för totalt 19 390 kronor. D600 ger möjlighet till både wi-fi och gps, men det kräver tillbehör. I gengäld finns det plats för två SD-kort, och det finns en inbyggd blixt som ifall det kniper .är användbar som upplättningsljus. D600 är till skillnad från D800 inte uppbyggd som Nikons proffsmodeller, utan har en inställningsratt till vänster om sökaren, där man hittar motivprogram och helautomatik. Autofokusen är lika snabb och beslutsam som på D800, men fokusområdet och antalet fokuspunkter är något mindre. I gengäld finns det många fler än i Canon EOS 6D. På bägge Nikon-kamerorna går det snabbt att ställa in autofokusen och, om man så vill, att välja fokuspunkt manuellt. Vi har tidigare upplevt batterihållbarheten som dålig, men på testkameran höll det bra. Nikons menysystem är mycket omfattande och inte lika välstrukturerat som Canons.
Paketobjektivet på 24–85 mm är skarpt. Det har vid 24 mm en kraftig tunnformig distorsion, som redan vid 35 mm övergår en i kuddformig dito som håller i sig till 85 mm. Kamerans inbyggda förvrängningskontroll kan minska missteckningen men inte ta bort den helt. Nikon har mycket bättre zoomobjektiv, t.ex. 24-70mm F2.8, men då är priset också högre. Detaljåtergivningen är mycket fin och en klass bättre än hos Nikons APS-C-kameror. Exponeringen är konsekvent, då Nikon verkar sträva efter att bevara så detaljer i högdagrarna. Det ger tunga skuggor, och vi hade önskat att den automatiska kontrastutjämningen skulle göra dem litet ljusare än vad som är fallet. Här funkar Canon och Sony bättre.

Utmärkt video

Brusmässigt ligger D600 vid högt ISO litet bättre till än D800, men bägge är speciellt från ISO 6 400 och uppåt kornigare än Canon. Videon blir imponerande bra. Bilderna blir fina utan överdriven skärpa, och ljudet kan trimmas till perfektion, då det både finns möjlighet till manuell reglering av inspelningsstyrkan och ingång för extern mikrofon och hörlurar.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

D600 är marginellt den bästa av marknadens billigaste fullformatskameror just nu. Både stillbilds- och video­kvaliteten är mycket förnämlig.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,2
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
5,5
Max. ISO
25600