Nikon D4S

Två år efter att D4 lanserades är Nikon klara med D4S. Vi har fått leka med den spännande toppmodellen som nu kan ta serier på 11 bilder i sekunden och använda hittills makalösa ISO 409 600.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
9.1

Med en exponeringshastighet på 11 bilder i sekunden med kontinuerlig autofokus bör det vara slut med att komma hem från ett sportevenemang med högar av oskarpa bilder. Om det avgörande ögonblicket sker bara en aning utanför fokus, är bilden nämligen inte värd att spara. På papperet är Nikon D4S kameran som kan göra skillnad. För att kolla om det verkligen förhåller sig så tog vi med kameran på en basketmatch i en dåligt upplyst idrottshall, där det verkligen ställs krav på både hastighet och ljuskänslighet. Här ska man nämligen helst kunna frysa fast motiven på högst 1/1 000 sekund, och låt oss redan från början konstatera att D4S helt lever upp till förväntningarna. Sällan har vi tagit så många bra bilder under ett sportevenemang inomhus. Lägg därtill den stora, ljusa fullformatssökaren som presterar betydligt bättre än vad någon APS-C-kamera kan ge. Upplösningen är blygsamma 16,2 megapixel, men det betyder inte så mycket i det här sammanhanget. Det räcker mer än väl med den här kameran, och den reducerade datamängden gör det möjligt att åstadkomma de snabbare serieexponeringarna. I det sammanhanget är det härligt att fokuspunkterna kan grupperas, precis som hos Canon EOS-1D X.

Som alla andra av Nikons toppmodeller är D4S vädertätad och mycket robust konstruerad, så att den klarar strapatser som exempelvis regnväder under en fotbollsmatch. Liksom Nikon D4 har kameran en uppsjö knappar och hela tre lcd-skärmar, där den nedersta på kamerans baksida ger snabb åtkomst till inställning av vitbalans, bildstorlek och bildkvalitet samt iso.

Häftig ljuskänslighet

När det gäller iso är D4S en sensationell kamera. Iso-omfånget går nämligen från 50 till hela 409 600, vilket är marknadens häftigaste just nu. När det är sagt är vi dock besvikna över det högsta iso-värdet. Här är bilderna helt enkelt inte tillräckligt bra med bildbrus på en nivå som vi inte har sett sedan den maximala gränsen var iso 3 200 för många år sedan. Det hjälpte varken att sätta brusreduceringen på max eller att bildbehandla efteråt. Dock ska kameran ha beröm för att den inte ens vid högsta brusreducering tar bort detaljer i motivet. Upp till iso 51 600 ger kameran användbara bilder, och på de lägsta värdena är bruset minimalt med en otroligt fin detaljåtergivning. Det hade vi stor glädje av, eftersom vi också testade kameran i dagsljus. I båda fallen var både vitbalansen och färgåtergivningen alldeles mitt i prick.

I princip allt kan användar­anpassas, så att du får D4S som du vill ha den. Och tro oss – om en vanlig spegelreflex för husbehov är som en glad mjölkko, är Nikon D4S som en brölande rodeotjur när den sätter igång. Bildkvaliteten är inte bara perfekt för webb och tidningstryck, utan fungerar också för stora utskrifter i A3. Men med 16,2 megapixel får man inte samma detaljåtergivning som hos t.ex. D800.

Video i Full HD-kvalitet kan nu spelas in dubbelt så snabbt med 60 bilder per sekund, och LAN-kontakten i kameran gör det nu möjligt att överföra data vid 1 000 Mbps i stället för 100 när man använder en fast nätverksanslutning.

Bästa ergonomi

Med en vikt på 1,35 kg ligger den tunga fullformatskameran som gjuten mellan händerna – oavsett om man håller kameran vågrätt eller lodrätt. Vi har helt enkelt inte upplevt bättre ergonomi, och knapplayouten är naturligtvis oförändrad, så att alla Nikon-fotografer ska känna sig hemma. En detalj som man verkligen uppskattar när det är mörkt är att det inte bara är kamerans tre lcd-skärmar, utan även de viktigaste knapparna som lyser upp när man trycker ner strömbrytaren i botten.

Nikon D4S har egentligen bara en konkurrent, nämligen Canon EOS-1D X, som bibehåller en svag ledning eftersom den fortfarande har högre upplösning, en större sökare, snabbare serieexponeringar och en marginellt säkrare autofokus. I praktiken är det dock bara obetydliga nyanser som skiljer dem åt. Båda modellerna hör till de absolut snabbaste och intressantaste kamerorna som någonsin har tillverkats.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Förutom bildkvaliteten, som är otroligt bra, den fantastiska hastigheten vid serieexponeringar och kamerans alla övriga fördelar får du ytterligare en sak. Du kan lägga din Nikon D4S i väskan och veta att du nu äger en av de allra finaste kameror som någonsin har konstruerats. Och det är inte någon dålig känsla. Om du använder Nikon och gillar action- och naturfotografi är D4S optimal.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
16,2
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
11,0
Max. ISO
409.600