Nikon COOLPIX P340

Nikons billiga kompaktkamera för entusiaster HAR UPPgraderATS med wi-fi och en mängd nya automatiska funktioner. Gps-funktionen har dessvärre försvunnit.

#Kameror #Nikon
8.8

Det är inte svårt att förstå varför Coolpix P340 tilltalar fotoentusiasten i så hög grad. Kameran kombinerar kompakt design och ett utmärkt zoomobjektiv som går från 24 till 120 mm. Man får också bildstabilisering med på köpet. Samtidigt ligger P340 prismässigt omkring 15 procent under ärkerivalen Powershot Canon S120 som har exakt samma specifikationer.

P340 exponerar väldigt precist, den automatiska vitbalansen träffar fint och lcd-skärmen återger ljus och färg korrekt. Skärpan är väldigt bra redan vid full bländare och vinjettering och missteckning är nästan lika med noll. Bildbrus mätte vi till högre än genomsnittet för klassen upp till iso 400. Efter det höll den jämna steg. Brusreduceringen griper in vid de högsta värdena, vilket påverkar detaljåtergivningen.

Fotar i råformat

Man bör använda Picture Control för att styra färger, kontrast och skärpa, eftersom bilderna är lite väl försiktiga när det gäller färg och skärpa. Det kan dock justeras i efterhand då kameran kan spara bilder i råformat och jpeg. Allt som allt är bildkvaliteten utmärkt när man jämför med andra i samma klass. Det enda man egentligen inte kan justera eller påverka är den blygsamma upplösningen på 12,0 megapixel som sätter en naturlig gräns för detaljåtergivningen. Man bör dessutom vara uppmärksam på att att den ljusstarka F1.8 endast gäller för 24 mm. Vid 28 mm har den gått ner till F2.0, vid 50 mm till F3.0 och vid 120 mm är högsta ljusstyrkan inte mer än blygsamma F5.6.

Man har satsat på en platt och fyrkantig design av P340, vilket går ut över det ergonomiska. Kameran får nöja sig med ett minimalt grepp på framsidan och plats för höger tumme på baksidan. Wi-fi, via appen Wireless Mobile Utility, är primitivt. Man kan bara se bilden, zooma och exponera på smarttelefon eller surfplatta. Slutligen hade föregångaren P330 en gps-funktion, men denna har försvunnit från nya P340.

Omdöme

Coolpix P340 är, vad gäller användning, nästan lika bra som Nikons spegelreflexer, och är med sin utmärkta bildkvalitet ett bra komplement till dem. Färg och skärpa är på den svaga sidan, men bildkvaliteten är bra för klassen. Det är fint att kameran har fått wi-fi och kan fota i råformat, men vi saknar föregångarens gps, och upplösningen är begränsad.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
5,0
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
12.800