Nikon 1 AW1

Till slut kom det ett seriöst alternativ som en digital avlösare för de legendariska Nikonos-kamerorna. Nikon 1 AW1 är världens första systemkamera för undervattensfoto.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.3

Det märks tydligt hur tät Nikon 1 AW1 är när man tar av objektivet. Det hörs ett ploppande ljud när man drar loss optiken från kameran, på grund av det undertryck som uppstår. En rejäl packning håller vattnet ute, och den är lätt att ta av och underhålla med det medföljande silikonfettet. Så ska det se ut! Även öppningarna för batteri respektive SD-kort samt för usb- och hdmi-ingångarna är grundligt tätade, och var och en av de två öppningarna har dubbla lås, vilket bidrar till att öka säkerheten. I övrigt är AW1 en kamera i Nikon 1-serien med samma storlek och ergonomi som de övriga modellerna. Knapparna påminner om dem man hittar på en normal systemkamera. De går tungt och exakt eftersom även de är tätade, så att kameran tål att komma ner på 15 meters djup. Man kan undra varför kameran inte tål större djup, men på våra breddgrader finns det ändå sällan tillräckligt med ljus för att man ska kunna fotografera här, och den lilla popup-blixten med ledtal fem är inte till stor hjälp. Man kan tyvärr inte ansluta någon extra blixt. Det kan därför vara en god idé att skaffa en diodlampa för undervattensbruk, som dock fungerar oberoende av kameran. Nikon 1-seriens övriga objektiv går att använda, dock inte under vattnet.

För mycket meny

Att Nikon 1 AW1 inte får högre poäng för användarvänlighet beror på två saker. För det första är både menyn och knapparna besvärliga att använda. Ska man t.ex. ställa in vitbalansen på över- eller undervattensfoto krävs det minst fyra tryckningar i menyn, och det förutsätter att man kommer ihåg var funktionen ligger. Det är nämligen inte speciellt logiskt att inställning av vitbalans och iso inte ligger under menypunkten Exponering, utan finns under Bildbehandling. I stället finns snabb­knappar för blixt och visning som man inte har så stor användning för. Det finns dock en snabbknapp för exponeringskompensation. Något annat som stör är att det mesta måste ställas in med små knappar och via menyn. Man kan dock använda rörelsestyrning, där man ställer in utvalda funktioner genom att luta kameran, men det är litet besvärligt. På stora undervattenshus har de viktigaste funktionerna en inställningsratt som gör det lättare och mer exakt att ändra inställning under vattnet.
Batteritiden anges till 250 bilder per uppladdning. Det stämmer väl och gör ett extra EN-EL20-batteri till en rätt bra investering om man tar många bilder och filmar mycket under en dag.

Nikon 1 är ett system som främst vänder sig till hobbyisten, men även entusiasten kan få ut mycket av kameran. Man kan spara i jpeg och råformat och kan trimma exempelvis skärpa, kontast och färgmättnad i menyn. Och det bör man göra. Med standardinställningen blir bilderna ganska tama. Iso-omfånget går från 160–6 400, och bildbruset är väl återhållet. Man hittar dock lätt kompaktkameror som är lika bra på denna punkt. Annars är bildkvaliteten generellt en klass bättre.

Detaljåtergivningen är fin, och den backas upp av ett bra paketobjektiv på 29–74 mm. På grund av ljusets brytning under vatten motsvarar det ca 40–90 mm. Vi hoppas därför att Nikon snart bygger ut systemet med en vidvinkel. Med en sådan kan man nämligen komma nära motivet och ändå få med allt. Då blir det minimalt med orenheter i vattnet mellan motivet och kameran, vilket ökar skärpan.

Ingen verklig konkurrens

Är du ute efter en kamera som tål en skur på semestern kan du få mer bildkvalitet och användarvänlighet för pengarna på annat håll. Hellre än en ny undervattenskamera som klarar en skur på semestern kan du köpa en annan kamera med bättre prestanda och handhavande för samma peng. Men som ny undervattens- och actionkamera är AW1 helrätt. I jämförelsen med Canon och Olympus nedan ska du tänka på att dessa är billiga kompaktkameror och att de har bedömts som sådana. De är de närmaste konkurrenterna, men egentligen är Nikon 1 AW1 med utbytbart objektiv helt unik.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det är en genialisk idé att göra en undervattenskamera i Nikon 1-serien, och när systemet byggs ut med en vidvinkel och ett makroobjektiv distanserar sig Nikon verkligen från kompaktkamerorna. Vi ser också fram emot ett mer avancerat kamerahus med uttag för undervattensblixt och enklare handhavande. Behöver du en robust kamera för segel- eller skidresan är Nikon 1 AW1 bäst just nu.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
14,2
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
60
Max. ISO
6400