Fujifilm XQ2

Fujifilms X-serie har både system- och kompaktkameror. XQ2 är den minsta modellen för minimalistiska entusiaster. Nyskapande är den dock inte.

#Kameror #Fujifilm
8.0

Fujifilm XQ2 är en mer avancerad kamera än vad man först tror. Med en storlek på bara 10,0 x 5,9 x 3,3 cm och en vikt på 206 gram är den för många ett perfekt komplement till en stor och tung spegelreflexkamera. Sensorn är till och med litet större än i många andra kompaktkameror. När vi testade kameran kollade vi också hur den klarar sig mot en av marknadens bästa smarttelefoner, nämligen Iphone 6, som många numera använder som andrakamera. Detaljåtergivningen är ungefär densamma, medan Fujifilm är mycket bättre på att pricka in färgerna korrekt. En extra finess med XQ2 är att den kan exponera i råformat. Det gör det möjligt att trimma färger, skärpa och exponering ännu mer. För en fotoentusiast är kameran dock mycket mer tillfredsställande att jobba med än en smarttelefon. Kameran har 4x zoom, som täcker omfånget 25–100 mm. Ovanpå sitter en programratt, och runt objektivet sitter en inställningsring som kan programmeras till att styra en rad olika funktioner. På baksidan kan man ställa in blixten och makrofunktionen. Det ovanliga är att om du trycker på en funktionsknapp växlar alla knappar funktion till den som entusiasterna vill ha, nämligen iso, vitbalans, fokusering och visning. Det är smart. Det är också en stor fördel att objektivets ljusstyrka är F1.8 vid 25 mm, men den faller snabbt, och vid den längsta brännvidden är den största möjliga bländaren beskedliga F4.9. Jämfört med föregångaren Fujifilm XQ1 är skillnaderna dock främst kosmetiska, vilket är en
besvikelse.

Omdöme

XQ2 bygger broar. Den är mycket mindre och lättare än spegelreflexer och systemkameror och tar bättre bilder än mobilen.
Fujifilm XQ2 är i praktiken identisk med XQ1. Fujifilm är egentligen vassa på det här med bildkvalitet, så här borde XQ2 ha utvecklats.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
4,0
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Max. ISO
12.800