Fujifilm XQ1

XQ1 är den hittills minsta kameran i Fujifilms framgångsrika X-serie. kameran reagerar rasande snabbt och tar 12 bilder per sekund. Ifall den lilla sensorn vållar problem kan du läsa här.

#Kameror #Fujifilm
8.5

Det är ett smart drag av Fujifilm att lansera en ultrakompakt kamera i sin redan starka X-serie. XQ1 väger bara 206 gram, och då har den till och med en 4x optisk zoom som täcker ett zoom­omfång på 25-100 mm.
Kameran jobbar blixtsnabbt, vilket innebär att autofokusen reagerar snabbt och exakt i dagsljus. Man kan ta 12,0 bilder per sekund med 9 jpeg-bilder i rad, och om man inte väljer att använda serietagning är det ändå bara 0,3 sekunders väntetid mellan varje bild. Vi är också oerhört nöjda med att modellen kan exponera i råformat, och den inbyggda råkonverteringen innebär att bilderna kan lämna kameran i färdigbehandlat skick.

Enastående kontrollring

Runt objektivet sitter en utmärkt kontrollring som med fördel kan användaranpassas för exempelvis bländare, slutartid, vitbalans, iso eller exponeringskompensation. Lcd-skärmen på XQ1 har en hygglig upplösning på 920 000 punkter, men den är varken tryckkänslig eller vridbar. Video spelar man in i Full HD med 60 bilder per sekund, och bildkvaliteten är fin. Kameran har en inbyggd blixt, som dock tyvärr inte fälls upp automatiskt när man väljer autoprogrammet. Blixten är bra att använda som upplättnadsljus i dagsljus om man vill mjuka upp tunga skuggor.

Den största fördelen är den stora bländaren på F1.8, som säkerställer att man kan ta bilder med en snyggt oskarp bakgrund även med vidvinkelinställningar på mellan 25 och 35 mm. Bildkvaliteten är ganska fin vid lägre iso-värden mellan iso 100 och iso 800, där färgerna är fint mättade, och kontrasten är välbalanserad. Vid största bländaren syns en aning oskärpa i bildhörnen, men det är inte mycket.
Den största svagheten är kamerans lilla bildsensor, som bara mäter 8,8 x 6,6 mm. Det innebär att detaljeringen blir rätt luddig och att bildbruset blir tufft redan från iso 1 600.

Omdöme

XQ1 är en liten och stilfull kompaktkamera med en snabb autofokus och en stor ljusstyrka tack vare en maximal bländare på F1.8. Kameran är användarvänlig och har råformat och wi-fi, men man får undvara gps och sökare. T.o.m. iso 800 är det bra färgmättnad och hög kontrast. Den lilla sensorn gör dock att både brus och detaljer försämras från iso1 600.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Max. ISO
12.800