anm_fujixt2_01

Fujifilm X-T2

Föregångaren var framgångsrik, men hade ändå vissa svagheter. Dessa och mycket annat har Fujifilm förbättrat på nya X-T2 som ger förnämlig bildkvalitet.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
8.2

överraskade oss genom att göra de största förbättringarna där vi inte hade förväntat det. Bildkvaliteten är väldigt bra, och autofokusen är snabb – precis som väntat. Sensorn är densamma som i toppmodellen X-Pro2, vilket ger X-T2 en upplösning på 24,0 megapixel. Därmed kommer kameran upp på samma nivå som de bästa i klassen. Det ger en aning fler detaljer än hos föregångaren X-T1. På ISO 51 200 gav kameran en bildkvalitet som hör till de bästa som vi har sett. Fujifilm har även förbättrat autofokusfunktionen, och vid åtta bilder i sekunden blev nästan alla bilder skarpa när vi fotograferade en bil som körde mot kameran i 80 km/h. Det är nästan lika bra som jämförbara spegelreflexkameror. Förutom den fina bildkvaliteten fanns det även något helt annat som gjorde att vi blev riktigt förtjusta i X-T2.
Det har nämligen tillkommit en liten joy­stick på kamerans baksida, och med den kan man snabbt och enkelt placera fokuspunkten på manuell väg – nästan ända ute vid bildkanten om man vill. Dessutom används joysticken för att bläddra mellan bilderna, och så använder man den för att navigera i menyn som också har förbättrats. På minussiden hittade vi däremot lite ogenomtänkta lösningar här och där. Ibland måste man ge sig in i menyn för att göra sådant som borde sitta på knappar, och den lösa blixten är svag. Dock är X-T2 en härlig kamera. Retro­designen är snyggt utförd, och bara glädjen med att jobba med en så tilltalande kamera kombinerat med den fina bildkvaliteten har bidragit till att på bara ett fåtal år göra Fujifilm till ett av de mest framstående kameramärkena.

Du behöver tänka på att kameran inte är lika snabbjobbad som t.ex. Canon EOS 7D Mark II som kostar ungefär detsamma. Den fungerar dock utmärkt till de allra flesta motivtyper, och det är ett rent nöje att fotografera med kameran.
Anledningen till att kameran inte är så vidare snabb att jobba med beror bland annat på att det inte är fullt lika enkelt att ställa in exempelvis slutartiden medan man håller kameran för ögat. Därtill kommer risken för rena misstag i och med att de bästa XF-objektiven inte har lås på bländarringen, vilket innebär att de kan råka hoppa ur Auto-inställningen om man råkar stöta till den.
Kameran i sig är annars riktigt snabb. Åtta bilder i sekunden är en respektabel topphastighet, och om du köper till batterigreppet VPB-XT2 för 3 298 kronor kan du i kameramenyn ange en topphastighet på upp till 14 bilder i sekunden med elektronisk slutare.
Vissa av X-T1:s mer excentriska detaljer finns dock kvar i X-T2. Bland annat måste du gå in i menyn och ange om den översta punkten på ISO-ratten ska stå för 25 600 eller 51 200. Varför inte göra som alla andra och ge de båda värdena varsin punkt? Sökaren har samma stora storlek och upplösning som tidigare, men med en annan layout. Den har faktiskt blivit något sämre, för bland annat den viktiga exponeringsskalan har gjorts lite mindre och placerats till vänster i bilden. Kameran har wifi, men inte gps. Den pyttelilla och lösa blixten som medföljer är i underkant för ett kamerahus för 16 990 kronor. Om du tänker använda blixt bör du köpa en bättre i Fujifilms utmärkta sortiment. Det enda positiva man kan säga om den medföljande blixten är att den kan fjärrstyra en annan blixt på trådlös väg.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bildkvaliteten är utmärkt ända upp till ISO 51 200, och detaljåtergivningen har förbättrats jämfört med föregångaren.
Vi tyckte bättre om den gamla layouten i sökarbilden, och lcd-skärmen på kamerans baksida borde vara större och tryckkänslig.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24,3
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
14
Max. ISO
51200