anm_fujiX-E3_01

Fujifilm X-E3

Fujifilms nya toppmodell i E-serien tar oss med storm och hamnar högt på betygsskalan. Den nya tryckkänsliga skärmen är praktisk, men den har också ett problem.

#Kameror #Fujifilm
9.0

Fujifilm X-E3 har en skärm på blygsamma 3,0 tum. Den kan inte vinklas, men den är tryckkänslig. Om man jämför med föregångaren har man tagit bort den klassiska fyrvägsknappen på kamerans baksida, och i stället ska man nu svepa med fingret på skärmen för att aktivera en valfri funktion. Därmed ändrar du t.ex. ISO-värdet genom att svepa åt höger. Det är en smart uttänkt funktion, men den kräver en del tillvänjning, och kameran tror ofta att man vill svepa när man bara vill markera ett fokusområde på skärmen, så vi stängde av den sistnämnda funktionen. Kameran har även två små inställningsrattar på ovansidan, en framtill och en baktill.
Fokuspunkterna kan dessutom med fördel styras med en joystick som är ny för serien. Med den är det enkelt att placera punkten, precis där du vill ha den – över hela bildytan. Det fungerar fantastiskt bra, särskilt i samspel med exponeringskompensationen som sitter under högertummen och snabbt kan ändras.
Autofokusen är lysande. Du kan manuellt välja mellan 91 punkter, medan den automatiska placeringen av fokuspunkter har hela 321 punkter att välja mellan. Autofokusen är samma som hos bl.a. toppmodellen X-T2, och X-E3 kan ta 8,0 bilder i sekunden, så den hänger med fint – även vid action. X-E3 kan spela in 4K-video.
Bilder på 24,0 megapixel kommer som skarpa och färgmättade jpeg-filer direkt ur kameran. Man kan utan problem använda bilder tagna på ISO 51 200. Detaljåtergivningen är synligt bättre än hos föregångaren X-E2S och är i klass med de bästa APS-C-kamerorna med samma upplösning.
Menysystemet har gjorts enklare, och både sökaren och skärmen ger en bra uppfattning om exponeringen innan du tar bilden.

Omdöme

Fujifilm X-E3 ger jpeg-bild­er i hög kvalitet som är klara att användas. 8,0 bilder i sekunden är fint i den här klassen. Autofokusen fungerar riktig bra.
Ergonomin är godkänd, men inte mer. Den platta kameran borde ha fått ett bättre handgrepp. Vi saknar också en vinklingsbar skärm.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
51200