Fujifilm X-E1

X-E1 är en riktigt bra kamera om du inte är sugen på action. Den vänder sig främst till dem som gärna tar god tid på sig, och bildkvaliteten är bra.

#Kameror #Fujifilm
8.4

Förr fick man ge mycket mer för en Fujifilm-kamera med sökare, men Fujifilm har under resten av 2014 en superrabatt på X-E1, som har elektronisk sökare. Första gången vi testade den kostade den 8 980 kronor, men priset har sänkts rejält eftersom avlösaren X-E2 har lanserats. De största skillnaderna är att den nya och något dyrare X-E2 reagerar litet snabbare och att skärmen är större, men annars rör det sig om smärre förbättringar. X-E1 är ett starkt alternativ så länge du inte ska använda kameran till actionfoto, för på det området är den långsam. Varje gång du har tagit en jpeg-bild i högsta kvalitet indikerar en signal i sökaren att det går ett par sekunder innan bilden har sparats på kortet. Som tur är låser sig kameran dock inte, och med ett snabbt SD-kort kunde vi ta 18 jpeg-filer i rad med sex bilder per sekund. En svaghet är att skärmen bara är på 2,8 tum och har 460 000 punkter. I gengäld är kamerans sökare med hela 2,4 miljoner punkter ett nöje att jobba med.

Designen är retromässig, och både kameran och paketobjektivet är utförda i en snygg metallfinish. Genom att sätta slutartiden till A och göra detsamma med bländaren på objektivet får man kameran att jobba helt automatiskt. Låter man bländaren stå på A och väljer slutartid manuellt får man en slutartidsprioriterande automatik, och så vidare. Det är en smaksak ifall detta är ett krångligare förfarande än att välja program som man brukar göra, men ratten för exponeringskompensation är i alla fall ytterst välplacerad rakt under höger tumme.

Mest för nördarna

Fujifilms menysystem är mer tilltalande för nörden än för nybörjaren. Autofokusen är snabb och bra, fokuspunkterna täcker två tredjedelar av bildytan, och det finns en praktisk knapp på kamerans framsida för växling mellan enkel, kontinuerlig och manuell fokusering. Bildkvaliteten drar åt det försiktiga hållet vad gäller färgmättnaden, men tack vare en enastående optik och ett mycket lågt bildbrus landar bildkvaliteten ändå på en generellt hög nivå. Det billigaste paketet med ett objektiv på 18–55 mm hittade vi för 6 990 kronor. Den relativt stora prisskillnaden på kameran med resp. utan optik beror på att objektivet tillhör den jättefina XF-serien i optisk och mekanisk toppklass. Då ingår också ett bra motljusskydd.

Omdöme

X-E1 är en riktigt bra kamera om du inte är sugen på action. Den vänder sig främst till dem som gärna tar god tid på sig, och bildkvaliteten är bra.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
2,8
Bilder/sekund
6,0
Max. ISO
25.600