Canon PowerShot SX530 HS

Om du ser det kan du också fotografera det med Canons nya superzoomkamera. Den har häftig makro och fin bildkvalitet, men inte allt är optimerat för att leka med stora brännvidder.

#Kameror #Canon
8.3

Det mest fascinerande med SX530 HS är att kameran är både liten och lätt nog för att man alltid ska kunna ha den med sig och att det inte finns många motiv man inte kan ta med det stora omfånget på 24–1 200 mm. Dessutom kan makrofunktionen inte bli bättre. Närgränsen är nämligen noll centimeter, så du kan fokusera på ett fingeravtryck på själva frontlinsen.
Vid lågt iso är bildkvaliteten litet bättre än i en riktigt bra mobiltelefon. Det innebär att den i praktiken är tillräckligt bra för små utskrifter och fin nog att glädjas över på en datorskärm. Objektivet är inte alls dåligt, och bilden skärps tillräckligt mycket i kameran för att den ska kunna användas direkt. Vid höga iso-värden är bildkvaliteten i svagt ljus fortfarande användbar men faktiskt påtagligt sämre än den man får med t.ex. Iphone 6, som når upp till iso 2 500. Den normala färgmättnaden är litet tam, så man bör välja bildstilen Vivid.

Utmaningar med tele

Fotointresserade tänker sig nog för en extra gång innan de köper en superzoomkamera utan sökare. Det är inte lätt att fokusera lugnt vid 1 200 mm med en kamera man håller upp framför sig. Det blir inte bättre av att bildstabiliseringen jobbar hårt ryckvis, vilket innebär att bilden dansar runt på skärmen innan den lugnar sig. Bildstabiliseringen är dock helt oumbärlig, inte minst för att automatiken tillåter överraskande långa slutartider. Till bilden av hjortarna valde kameran en slutartid på 1/160 sekund, vilket är i underkant. Vi tog fem bilder, och bara två blev riktigt skarpa, för då stöttade vi kameran mot ett träd. Ergonomi och menysystem är utmärkta för denna klass. Dessutom funkar wi-fi riktigt bra på SX530 HS, där NFC-tekniken gör att man bara behöver nudda sin smarttelefon för att ansluta. Kameran kan överföra bilderna i en mindre storlek, så att de i praktiken går att hantera i mobilen när man t.ex. vill lägga upp dem på Facebook.

Omdöme

Om du ser det kan du också fotografera det med Canons nya superzoomkamera. Den har häftig makro och fin bildkvalitet, men inte allt är optimerat för att leka med stora brännvidder.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
50
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
1,6
Max. ISO
3200