Canon EOS M

Canon dröjde med att göra sin första spegellösa system-kamera. Sensorn är stor, och man kan använda spegelreflex-objektiv, men på en punkt hänger den inte med konkurrenterna.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.5

EOS M är Canons första spegellösa system-
kamera och därmed också den första modellen som använder den nya serien av EF-M-objektiv. Kameran är kompakt och har varken sökare
eller blixt. Den lilla externa blixten Speedlite 90EX ingår dock i alla paket, och man kan använda Canons andra blixtmodeller med nyheten.
De nya objektiven är anpassade till det kortare avståndet mellan sensor och objektiv, men man kan även använda vanliga EF-objektiv med hjälp av EF-EOS M-adaptern som man kan köpa för 1 326 kronor. Adaptern kan dessutom användas med EF-S-objektiv, och den har inga linser vilket bevarar objektivets kvaliteter. Adaptern har en avtagbar stativgänga. Det finns än så länge två objektiv med EF-M-fattning: 18–55mm F3.5–5.6 IS och 22mm F2.0. Den nya fattningen liknar den gamla men är mindre. Båda objektiven har STM-motor som ger en mer glidande fokusering vid videoinspelning. Zoomobjektivet sticker ut 6,5 cm från kameran.

Hög bildkvalitet

Kamerahuset är i metall. Det känns robust och är lätt och kompakt. Det gör att det är enkelt att plocka med sig kameran, men man har inte ett vidare bra grepp om den glatta ytan. Bildsensorn kommer från spegelreflexkameran EOS 650D och är av den stora APS-C-typen.
Skärmen har hög upplösning och visar bilden precis som den blir. Många andra kameror har en tendens att försköna bilderna på skärmen. Lcd-skärmen är tryckkänslig, och dessa möjligheter utnyttjas väldigt bra.
Bildkvaliteten ligger i toppklass bland systemkamerorna. Exponeringen är särskilt träffsäker, och det ska till väldigt svåra motiv innan man måste använda exponeringskompensationen, vilket för övrigt är väldigt enkelt gjort. Den automatiska vitbalansen är mycket precis. Brus hålls väldigt bra i styr till och med ISO 6 400. ISO 12 800 kan mycket väl användas. Om man vill ännu högre kan ISO 25 600, även kallat H1, aktiveras i menyn. Här är kornen massiva. Bilder kan tas i jpeg och råformat, och till jpeg-filerna finns alla möjliga anpassningar av dynamik, färger med mera. Zoomobjektivet tecknar väldigt skarpt, även om det misstecknar kraftigt och kameran inte är lika bra på att korrigera objektivfel som Olympus och Sony. Videoklipp blir härliga, och den bra, inbyggda stereomikrofonen kan kompletteras med en extern.

Inget för action

Autofokusen har ansiktsigenkänning och aktiveras som vanligt när man trycker ner utlösarknappen till hälften, men man kan även peka på det på skärmen som man vill ha skarpt. Fokushastigheten är dock så långsam att EOS M är olämplig för action, och kameran når inte fram till konkurrenterna från bland andra Sony och Nikon.
Den lösa blixten har en utmärkt utlysning. Den använder två AAA-batterier, och det hade varit mer praktiskt om blixten var inbyggd i kameran. Canon anger en batterikapacitet på 230 bilder per laddning, men vi klarade bara hälften.
Gillar vi EOS M? Ja absolut, även om vi hade önskat att Canon, som gav oss cmos-sensorn, ultraljudsfokusering med mera, skulle ge
systemkameran ett mått av nytänkande. EOS M är bra, och med ett mindre zoomobjektiv, en programvaruuppdatering av autofokusen och en prissänkning blir den ännu bättre.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Så hoppade Canon slutligen på den spegellösa vågen, och lyckligtvis har de valt att använda en stor sensor. EOS M är en konservativ men lysande kamera. Den fokuserar långsamt och zoomobjektivet är stort, men kamerainställning och inte minst bildkvalitet är i toppklass, och man kan använda befintlig Canon-utrustning.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
18
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3,1
Bilder/sekund
5
Max. ISO
25600