Canon EOS 70D

Det bjuds på en revolutionerande ny sensorteknik som ger spegelreflexer en blixtsnabb autofokus vid live view. Det finns också andra förbättringar, men har konkurrenterna därmed sopats av banan?

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.9

Vid en första anblick liknar nya 70D sina föregångare, men under ytan finns det en revolutionerande, ny sensorteknik. För att göra en lång historia kort består varenda pixel av två fotodioder, och med dem kan Canon åstadkomma en sorts fasdetekterande autofokus direkt på bildsensorn. Det innebär en snabbare och mer effektiv autofokus när man använder skärmen som sökare vid live view. Dual Pixel-tekniken, som den heter, är inte riktigt i nivå med den klassiska fasdetekterande autofokusen, men med live view är fokushastigheten den överlägset bästa vi har sett i en spegelreflex. Dual Pixel är alltså en milstolpe i DSLR-teknik, och nu är till och med de bästa system­kamerorna hotade, även om t.ex. Sony NEX-7 fortfarande fokuserar litet snabbare. Man får
givetvis också glädje av den höga fokushastigheten när man spelar in film.
Den klassiska autofokusen har dock förbättrats markant i 70D. AF-sensorn är hämtad från actionkameran 7D och mäter i 19 punkter, medan 60D bara mäter i 9. En nyhet är att fokuspunkterna är indelade i grupper som på 5D Mark III och väljs med en ny knapp bakom utlösaren. Det tar tid att vänja sig vid men är oerhört effektivt när man väl har lärt sig systemet.

Klassens bästa vad gäller bruset

Vi fick in den allra första EOS 70D som landade i Norden hit på redaktionen, och den var inte någon slutgiltig produktionsmodell, så Canon reserverade sig för bildkvaliteten. Det behövde de dock inte göra, för den är så hög att till och med de krävande entusiasterna kommer att nicka gillande. Detalj- och färgåtergivningen är förnämlig, men man måste ha koll på exponeringskompensationen för att få perfekta bilder. Exponeringen strävar i bästa Canon-stil efter att bevara högdagrarna och accepterar å andra sidan att mellantonerna i vissa motiv blir litet mörka. Bruset är i gengäld under väldigt fin kontroll, och man kan tryggt välja ända upp till iso 25 600 för att säkra en tillräckligt kort slutartid vid exempelvis sportfoto. Bildbruset är nämligen bäst i klassen.
Videorna blir också fina, och den nya autofokusen är ett jättekliv framåt, då den fokuserar snabbt. Den inbyggda mikrofonen är vindkänslig. Det finns mikrofoningång och manuell justering av ljudstyrkan, men det finns tyvärr ingen utgång för hörlurar.
EOS 70D har fått samma wi-fi-funktion som 6D. Vi fick igång det på några minuter och kunde fjärrstyra kameran från en Iphone med god hjälp från den grundliga, svenska bruksanvisningen. Canon ISO Remote app är dock relativt primitiv. Man kan utlösa kameran, flytta autofokus och justera iso och exponeringskompensation men inget annat. Man ser dock naturligtvis live view från kameran på telefonens skärm.
Att inställningen av t.ex. wi-fi går så snabbt beror på att 70D har en ytterst välfungerande tryckkänslig skärm. Det är till stor hjälp att man vid bildvisningen kan bläddra mellan bilderna på skärmen och zooma in och ut genom att sprida och knipa med fingrarna. Skärmen är sidohängd och kan vändas och vridas åt alla håll.
EOS 70D är allt sammantaget en markant bättre kamera än sin lillebror 700D, och den spelar på samma nivå som sin ärkerival Nikon D7100. Nikon har större skärm och upplösning samt fler fokuspunkter, medan Canon i gengäld har vridbar skärm, bättre autofokus för filmning och inbyggt wi-fi. Bägge tar enastående bilder.

Priset ett handikapp

På vissa punkter blir vi besvikna. Kameran är väl tätad mot fukt och damm, men då den inte levereras med ett vädertåligt paketobjektiv hjälper det inte så mycket. Det är också överraskande att Canons funktion för korrigering av objektivfel fortfarande inte åtgärdar missteckning, för det behövs med de två paketobjektiven. Slutligen är priset fel. När vi testade var 70D dyrare än både EOS 7D och Nikon D7100. Vi räknar med ett prisfall när nyhetens behag har lagt sig. Det kommer i så fall att göra 70D till den mest attraktiva spegelreflexen i klassen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

När priset efter introduktionsperioden förhoppningsvis kommer ner drygt en tusenlapp kommer EOS 70D marginellt att vara klassens bästa kamera. Bildkvaliteten är enastående, och den nya Dual Pixel-autofokusen är ett markant framsteg i hastighet när man fotar med live view eller filmar. Kameran känns överlag inspirerande att jobba med och
ger fina resultat i proffsklass.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
7
Max. ISO
25600