Canon EOS 700D

Canon är klara med en ny EOS-modell i den billiga spegelreflex­klassen. Den har bland annat tryckkänslig skärm och nya effektfilter. EOS 700D känns dock igen från förr.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.3

När vi testar en ny EOS-spegelreflex är utmaningen i regel att bestämma i vilken ordning vi ska berätta om alla de spännande nyheterna. Med EOS 700D var det dock inte så svårt. Den nya modellen skiljer sig nämligen mycket lite från sin föregångare, EOS 650D. Den enda verkliga nyheten är att man på EOS 700D kan se resultatet av de kreativa effektfiltren redan vid exponeringen. Med 650D fick man först ta en bild som vanligt och sedan applicera effekten, som kameran därefter sparade i en ny bildfil. Spelar det då någon roll i praktiken? Ja, för när man ser filtrets effekt redan vid exponeringen kan man förbättra bilden genom att använda exponeringskompensationen på ett sätt som inte är möjligt om man applicerar effekten efteråt. Är det en stor nyhet? Nej, hos Olympus, som var först med de kreativa filtren, kunde man redan från den första Pen-modellen se resultatet under exponeringen. Ännu en nyhet är en lätt ändrad finish som ska väga upp att handgreppet på 650D i sällsynta fall kunde utlösa en allergisk reaktion. EOS 700D har fått struktur i bokstäver och symboler på kommandoratten; det finns tio färre valmöjligheter bland de användardefinierade funktionerna, och live-view-
skärmen uppdateras dubbelt så snabbt. Det var nyheterna. Jämförelsevis uppgraderade Nikon i våras sin konkurrerande D5100 till aktuella D5200. Då ökades upplösningen från 16,1 till 24,0 megapixel, kameran fick en snabbare autofokus med 39 fokuspunkter, videoinspelning med 60 eller 50 bilder per sekund, uttag för hörlurar och möjlighet att ansluta både wi-fi och gps.
EOS 700D har en utmärkt skärm som går att vända och vrida åt alla håll. Till skillnad från hos Nikon är Canons skärm tryckkänslig.

Nytt zoomobjektiv

EOS 700D kan köpas i paket med det välkända 18–135 mm-objektivet för totalt 8 990 kronor eller med det nya EF-S 18-55mm IS STM för 6 462 kronor. Det sistnämnda har, som namnet antyder, det nya autofokussystemet med stegmotor. Nackdelen är att det nya objektivet är större. I gengäld fokuserar det jämnare och helt ljudlöst när man filmar. Bildkvaliteten är fin för denna klass, med bra skärpa i synnherhet i bildmitten och en del missteckning vid 18 mm. Om du inte har tänkt spela in video är ett tankeväckande alternativ EOS 600D, som går att köpa för bara bara 4 757 kronor med det gamla 18–55 mm-objektivet.

Begränsad autofokus

Med allt detta sagt kan EOS 700D naturligtvis ta fina bilder. På denna punkt är skillnaden till motsvarande konkurrenter liten. Exponerar du i jpeg ser många motiv lika skarpa och detaljrika ut som Nikons, då Canon tillför mycket mer digital skärpa. Tar man däremot råbilder och konverterar dem noggrant får man fler detaljer hos Nikon. Bildprocessorn är oförändrad från EOS 650D, och därför förekommer det också en del bildbrus från iso 800 och uppåt. Färgåtergivningen är fin. Det kan dock knipa med färgnyanserna i vissa varma motiv, till exempel sol­nergångar. I praktiken tyckte vi att Canon EOS 700D kändes som en äldre generation vad gäller autofokusen. Först och främst är det vid normal fotografering besvärligt att pricka in motivet perfekt med bara nio fokuspunkter till förfogande. Dessutom är autofokusen vid live view både långsam och osäker.
EOS 700D är definitivt ingen dålig kamera. Den är fortfarande en fin inträdesbiljett till världens största kamerasystem, och oavsett hur avancerad fotograf du blir växer du inte ur Canon-systemet. De flesta tillbehör du köper till EOS 700D kommer du nämligen att kunna använda när du senare uppgraderar till en ny modell. Det finns dock en rad punkter som Canon har tagit för lätt på med EOS 700D. Det gäller upplösning, bildbrus, autofokus, wi-fi och gps för att nämna de viktigaste, och så är det förvånande att man inte har börjat täta kamerorna mot damm och fukt som Pentax har gjort med många av sina spegelreflexer. Inte heller det nya 18–55 mm STM-objektivet är tätat.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Canon EOS 700D är helt enkelt en ansiktslyft EOS 650D. Det syns både i specifikationerna och på det faktum att EOS 650D utgår medan det är EOS 600D som fortsätter som billighetsmodell. Det är obegripligt att Canon har tagit så lätt på uppgraderingen. Därmed har de sackat efter i kampen om detta viktiga kamerasegment. Det gäller inte minst autofokusen, som är långsam och klen.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
25
Max. ISO
25600