Canon EOS 60D

Canon försökte men hann inte få med nya EOS 70D i testet. Därför ställde de upp med den äldre EOS 60D, som är nog så intressant om du är ute efter ett klipp. Kameran känns nämligen i alla avseenden som ett kliv uppåt jämfört med EOS 700D och kostar ändå bara drygt 600 kronor mer.

#Kameror #Canon
8.5

Canon försökte men hann inte få med nya EOS 70D i testet. Därför ställde de upp med den äldre EOS 60D, som är nog så intressant om du är ute efter ett klipp. Kameran känns nämligen i alla avseenden som ett kliv uppåt jämfört med EOS 700D och kostar ändå bara drygt 600 kronor mer. Den är robustare byggd, ligger bättre mellan händerna, är bättre tätad och har prismasökare och en lcd-display ovanpå kamerahuset. Sist men inte minst har den liksom de större EOS:arna en inställningsratt på baksidan, där man enkelt och bekvämt styr bländare eller exponeringskompensation. Jämfört med testets övriga kameror håller EOS 60D fanan högt genom att vara den enda spegelreflexen med en skärm som kan vändas och vridas. På andra punkter är åldern uppenbar. I praktiken stör vi oss särskilt på att bara ha nio fokuspunkter. Dessutom sitter det ett väldigt besvärligt lås på inställningsratten på baksidan, som måste inaktiveras varje gång man ska vrida på ratten. Kamerans ergonomi är riktigt fin, och menysystemet är fortfarande i absolut toppklass tack vare den strukturerade indelningen och det tydliga typsnittet. Och med Q-knappen kan man intuitivt ställa in kameran direkt via skärmen. EOS 60D har testets längsta batterilivslängd.

Levererar trots hög ålder

Jämfört med Nikon D7100 upplevs 60D inte lika dynamisk och spännande att jobba med. Sökaren visar t.ex. bara 95 procent av motivet, mot Nikons 100 procent, och det krävs fyra tryckningar för att växla mellan singelbild och serietagning. Nikon kräver bara en. Den åldrande Canonen levererar dock på andra områden. EOS 60D exponerar lika säkert som genomsnittet i testet, och resultatet ser faktiskt ofta litet bättre ut, då kameran lättar upp skuggorna bra. Vi testade kameran med paketobjektivet på 17–85 mm, och med det får man fina bilder med ett bra skärpeintryck. Vitbalansen är klassisk Canon, vilket vill säga rena och mättade färger, dock med en något onyanserad återgivning av varma färger i exempelvis sol­nergångsbilder. På videosidan finns det ingång för extern mikrofon och manuell inställning av ljudet, men EOS 60D visar sin ålder genom att bara kunna filma i 25 bilder per sekund. Det får snabba rörelser att hacka en del under visningen. Annars är videokvaliteten utmärkt.

Omdöme

Den höga åldern märks i detta sällskap, där bildkvalitet och funktioner släpar efter något. Men priset är lågt, så man kan göra
riktigt bra klipp.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5,3
Max. ISO
12800