Canon EOS 1200D

Den nya nybörjarmodellen från Canon är härligt enkel att använda och ger dessutom fin bildkvalitet. Den är utmärkt på flera sätt, men konkurrensen från ärkerivalen är lite för hård.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.4

Den här nya kameran avlöser gamla 1100D och intar platsen som den billigaste modellen i Canons EOS-serie av spegelreflexkameror. Den är helt kompatibel med alla blixtar och objektiv i Canons spegelreflexsystem, och det öppnar alla dörrar för dem som precis har börjat intressera sig för foto men vill ha ett system som man kan växa med oavsett framtida behov.

Kameran väger med sina 480 gram precis 100 gram mindre än storebrodern 700D. Den ligger bra mellan händerna utan att riktigt komma upp till samma nivå som Nikon D3300, och alla knappar sitter till höger på kameran med direkt-åtkomst till de mest använda inställningarna.
Man märker att det rör sig om en kamera i den billigare klassen på den något plastiga finishen och på sökarbilden som med en förstoring på 0,8x är något mindre än på de dyrare modellerna. Dessutom har skärmen en upplösning på blygsamma 460 000 punkter, och det kan vara svårt att avgöra om exponeringen är korrekt eller behöver litet exponeringskompensation.

Kameran har Canons klassiska autofokus med nio punkter, och den gör ett bra jobb. Fler punkter hade gjort den säkrare, men mätmönstret är ändå detsamma som man hittar på professionella EOS 5D Mark II från 2008. Man måste bara vara medveten om att kamerans paketobjektiv på 18–55 mm med inbyggd stabilisering har en normal, och därmed något högljudd, fokusmotor. De dyrare EOS-modellerna levereras med det nya, ljudlösa, men också något större, paketobjektivet med STM-fokusmotor.

Läckra färger

Den inbyggda blixten är med sin räckvidd på 9,2 meter enklare än konkurrenternas, och dessutom är den inte vidare bra. För det första lyser den inte ut motivet jämnt, och för det andra har kameran ingen hjälplampa för autofokus. Den avfyrar i stället en tunn blixtglimt som är betydligt mer störande än ett lugnt hjälpljus.
LP-E10-batteriet har en angiven hållbarhet på 500 bilder, vilket är bra. I batterifacket sitter dessutom SD-minneskortet. Vi hade föredragit en placering på sidan av kameran, så att man kunde byta kort med kameran på stativ. Det finns anslutning för fjärrstyrning men tyvvärr inte för mikrofon eller hörlurar.
Canon är kända för sin fina färgåtergivning, och det lever 1200D helt upp till. Man kan tryggt lämna Bildstil, som styr skärpeåtergivningen och färgmättnaden, på inställningen Auto. Vi hade åtminstone inte kunnat göra det bättre själva. Detaljåtergivningen är fin i förhållande till upplösningen och räcker till utskrift i A3. Exponering­en är bra, men ibland får man jobba lite med exponeringskompensationen för att få helt perfekt ljushet vid exponeringen. Här är Nikons automatik och upplösning märkbart bättre på bl.a. Nikon D3300, som förvisso är 1 400 kr dyrare.
Bildbrus hålls särdeles fint under kontroll. Hela iso-omfånget från 100 till 6 400 kan användas utan att bilderna får särskilt mycket korn. På inställningen H, vilket motsvarar iso 12 800 börjar de dock synas. Ibland kan man vid dåliga förhållanden sakna att kunna gå upp till iso 25 600.

När enkelt är en fördel

Vi gillar att EOS 1200D är så enkel. Nybörjaren får lätt åtkomst till de viktigaste funktionerna som påverkar bildkvaliteten, och om man är intresserad av foto gör detta till syvende och sist att man blir en bättre fotograf.
Vissa kommer dock att finna kameran alltför grundläggande. Videofunktionen är t.ex. rätt primitiv utan någon separat videoutlösare. Kameran måste först ställas in på video, och sedan använder man den vanliga utlösaren.

Det ingår en app till iOS och Android, men den ger inte kameran några extra funktioner. Först tror man att 1200D har wi-fi, men det har den inte. Appen visar sig i stället vara en sorts interaktiv bruksanvisning på engelska. Det skulle annars vara bra med en svensk bruksanvisning som app, som var interaktiv med kameran och fungerade via wi-fi, men tyvärr inte. Det påverkar dock inte det faktum att 1200D är ett riktigt bra val som nybörjarkamera.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

1200D är en utmärkt nybörjarkamera. Den ger lätt åtkomst till alla de grundläggande kamerainställningarna som är avgörande för att man ska kunna ta bra bilder. Man får dessutom snygga färger med bra, låg brusnivå, och autofokus fungerar fint. Man har dock snålat lite väl mycket på sökare, skärm och blixt. En rival som Nikon D3300 har mer att erbjuda men kostar också ytterligare 1 400 kronor.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
3,0
Max. ISO
12.800