Sony Xperia Z1 Compact

Sonys nyeste mobiltelefon kan tåle en tur under vandet og byder på manuelle finesser til fotografen. Kameradelen har flere talenter, men den høje opløsning er ikke en af dem.

#Fototillbehör #Sony
8.5

Den här nya Compact-versionen har näst intill identiska specifikationer med den ursprungliga Xperia Z1, det är bara skärmen som har minskat till 4,3 tum. Den är vattentät och klarar ner till 1,5 meter sötvatten i 30 minuter men tål dock inte saltvatten. Kameran kan köra med helautomatisk exponering eller ett program med manuella alternativ. Det gäller vitbalans, som automatiken i övrigt klarar fint, och exponeringskompensation, som räddade många motljusbilder för oss. Brännvidden motsvarar 24 mm, och objektivet kör konstant på F2.0 och justerar exponeringen med slutartid samt iso. Det ger korta slutartider, vilket är bra med tanke på den dåliga ergonomi som en telefon har. Högsta upplösning är 20,7 megapixel, men de flesta detaljerna överlever inte brusreduceringen, så vi använde 8,3 megapixel där detaljåtergivningen är fin i bildmitten. Kantskärpan är blygsam, men godkänd för en mobilkamera. Autofokusen är effektiv men kan behöva leta efter närliggande motiv.

Omdöme

Z1 Compact är en häftig smarttelefon, där vi särskilt gillar de manuella möjligheterna i kameradelen och en fin bildkvalitet på 8,3 megapixel. Den högre upplösningen lämnar en del övrigt att önska, men i gengäld är det utmärkt att telefonen är tätad mot vatten och damm.

Specifikationer

Märke
Sony